Меките умения – ключови при интервю за работа

92% от работодателите ги смятат за важни на етапа на събеседване

iconomist
iconomist / 04 February 2020 14:12 >
Меките умения – ключови при интервю за работа
Източник: Shutterstock.com
Дори с нарастване на търсенето на технически способности на бързоразвиващия се пазар на труда меките умения остават някои от най-желаните качества сред служителите, което прави изискването на кандидатите да ги овладеят все по-критично.

Това е особено вярно на етапа на събеседване, когато мениджърите по наемането ще проверяват внимателно кандидатите, чиито лични черти се открояват от пакета от професионални качества.

"Твърдите или техническите умения могат да бъдат научени по-лесно от меките и на днешния тесен пазар на труда работодателите често наемат кандидати, които може да не са 100% квалифицирани за работа, но имат потенциал да се развият за ролята, за която са наети. В тези случаи меките умения могат да помогнат на мениджърите по наемането да преценят дали някой има потенциал да се развие и дали би бил подходящ”, казва Мишел Армер от специализирания сайт CareerBuilder пред CNBC.

В своето годишно проучване на тенденциите на пазара на труда сайтът за заетост установи, че около 92% от работодателите смятат меките умения за важни на етапа на интервю, като четири пети класират междуличностните черти като еднакви по важност или по-важни от твърдите умения. Новият доклад Workplace Learning Report 2020 г. на LinkedIn извежда меките умения като една от най-открояващите се черти за служителите през новото десетилетие.

Това означава, че кандидатите трябва да използват интервюто като възможност да подчертаят най-силните си меки умения, като се стремят да бъдат автентични и да дават адекватни примери.

"Често срещана грешка, която може да не даде реална представа на интервюиращите, е, когато кандидатът за работа просто изброява меките умения. Но това не предоставя предимство и не показва вашите меки умения, а просто ги изрежда", предупреждава Армер. Намирането на възможност да илюстрирате как наистина се отличавате с осезаеми примери е важно, за да помогнете на интервюиращите да разберат защо вашите умения ще ви направят най-подходящ за работата. Все пак е важно да не се изхвърляте и действията ви да отразяват думите ви. Ако например заявите силно внимание към детайлите, уверете се, че в имейлите, с които сте комуникирали при кандидатстване, няма граматически грешки.

Кои меки умения се търсят
Няма установени правила, които работодателите спазват, търсейки меки умения, и такива може да не са посочени в длъжностната характеристика. Въпреки това Армер изтъква уменията за съвместна работа и комуникация като най-често търсени от наемащите. Отделно LinkedIn в своя доклад за 2020 г. посочва креативността, сътрудничеството, адаптивността и емоционалната интелигентност сред най-търсените меки умения тази година.

Разбира се, меките умения не идват естествено за всички, особено в атомсферата на интервю. Но Армер смята, че тренировките ще свършат работа. "Един от начините да тренирате е да запишете всички меки умения, за които планирате да говорите, след което се опитайте да дадете три примера за ситуации, в които сте били, или цели, които сте постигнали, които най-добре илюстрират тези умения", казва Армер, насърчавайки кандидатите да мислят нестандартно.


Текстът е публикуван в брой 4/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ