Facebook инвестира във Великобритания

1000 работни места ще бъдат открити в Лондон през тази година

iconomist
iconomist / 21 January 2020 18:01 >
Facebook инвестира във Великобритания
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
През тази година Facebook ще наеме 1000 души в Лондон в областта на разработването и безопасността на продуктите, като световната социална медия ще продължава да разраства своя най-голям инженерен център извън САЩ след излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Над половината от новите работни места ще бъдат в областта на технологиите, включително софтуерното инженерство и науката за данни, заяви в интервю за агенцията вицепрезидентът на Facebook за Европа, Близкия Изток и Африка - Никола Менделсон.

Ще бъдат наети служители и в екипа за "общностен интегритет", който екип кара софтуерни продукти да откриват и премахват вредно съдържание от платформи на Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp.

Менделсон заяви, че привлекателността на Лондон е не само в технологичната му екосистема, но и в силата на творческите индустрии.

Тя посочи, че макар ентусиазмът по отношение на Лондон да е необичаен, подобно на други технологични компании, "Фейсбук" също желае сигурност относно Брекзит. "Правителството на Борис Джонсън беше много ясно за това как ще изглежда Брекзит и поради това ще продължим да инвестираме тук в Лондон", посочи Менделсон.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че разрастването на Facebook в Лондон е "страхотна новина". "Ние се ангажираме да направим Обединеното кралство най-безопасното място в света за онлайн, заедно с това, че е едно от най-добрите места за базиране на технологичните компании", отбеляза той.

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг ще обяви новите работни места във вторник, преди да отпътува заедно с Никола Менделсон за Севтовния икономически форум в Давос, с което броят на британските служители на компанията ще надмине 4000.

Компанията се опитва да възстанови доверието в своите интернет платформи след скандала с Cambridge Analytica през 2018 година, в който британската фирма за политически консултации се оказа, че е събирала данни от Facebook за профилиране и насочване на избиратели.

Ник Клег, ръководител по обществените въпроси на Facebook и бивш британски политик, заяви в понеделник, че компанията ще свърши по-добра работа за предотвратяване на "лоши актьори" да манипулират президентските избори в САЩ през тази година, отколкото преди четири години.

Никола Менделсон отбеляза, че ще е необходимо време, за да се възстанови доверието.

Междувременно Facebook поръча проучване, за да покаже икономическите ползи, които платформите му носят за бизнеса в Европа.

Изследването на компанията Copenhagen Economics, което включи анкетиране на 77 320 бизнеси в 15 държави, изчисли, че приложенията на Facebook са помогнали за създаването на 208 милиарда евро икономическа стойност през миналата година.

"Когато екстраполирате това допълнително, се вижда, че е довело до 3,1 милиона работни места в Европа в резултат на хората, използващи нашите платформи", посочи г-жа Менделсон.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ