Тръмп планира нови данъчни облекчения през предизборната кампания

Една от най-големите победи на администрацията по време на неговия първи президентски мандат беше Законът за данъчни облекчения и работни места от 2017 година

iconomist
iconomist / 16 January 2020 14:16 >
Тръмп планира нови данъчни облекчения през предизборната кампания
Източник: Shutterstock
Директорът на Националния икономически съвет Лари Къдлоу, който е висш икономически съветник на президента Тръмп, заяви в сряда, че Белият дом планира да представи план за нови данъчни съкращения по-късно през годината по време на президентската предизборна кампания.

"Все още сме в процес на обсъждане на нови данъчни съкращения (Tax Cuts 2.0), като плановете за това ще бъдат оповестени по-късно по време на президентската предизборна капания - вероятно по-късно през лятото", посочи Къдлоу за телевизия CNBC. "Данъчните намаления версия 2.0 ще подпомогнат за икономическия растеж на средната класа: Това все още е наша цел".

Една от най-големите победи на администрацията на Тръмп по време на неговия първи президентски мандат беше Законът за данъчни облекчения и работни места от 2017 година, чрез който се намали ставката на корпоративния данък в САЩ до 21%. Законодателството на практика позволи на предприятията да запазят повече от средствата, които получават като печалба, като привържениците на данъчната реформа твърдят, че това ще продължи да стимулира растежа на работните места и на инвестициите.

През последните месеци Белият дом започна да проучва втори кръг от намаляване на данъците, съсредоточен главно върху увеличаване на доходите на средната класа в САЩ - инициатива, оглавявана именно от Лари Къдлоу.

"Това нещо няма да бъде завършено в продължение на месеци и ще бъде публикувано като стратегически документ в подкрепа на икономическия растеж по време на президентската кампания . Искаме да видим данъкоплатците със среден доход да започнат да получават най-ниските възможни ставки", отбеляза Къдлоу през ноември. Тогава той също така каза, че "не знае, дали може да се стигне до данъчна ставка от 15% за средна класа, което звучи като доста добра идея".

Тази втора данъчна реформа може отчасти да изравни някои от ефектите от първия кръг на намаляване на данъците. Така например домакинствата с по-малко от 25 000 долара получиха от първата реформа през 2017 година средно намаляване на данъка от едва около 40 долара, в сравнение с 33 000 долара данъчни спестявания за тези, разполагащи с доходи за 733 000 или повече долари.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ