Демократите подкрепиха импийчмънт на Тръмп

Самият президент не е притеснен

iconomist
iconomist / 19 December 2019 10:31 >
Демократите подкрепиха импийчмънт на Тръмп
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Камарата на представителите подкрепи отстраняването на американския президент Доналд Тръмп. Първото гласуване - за злоупотреба с власт - мина с 230 гласа "за" срещу 197 гласа "против", а второто - за възпрепятстване на работата на Конгреса - с 229 законодатели "за" и 198 - "против".

В Камарата, която утвърди импийчмънта, има мнозинство на Демократическата партия. Крайният резултат на започналата процедура ще зависи от горната камара на Конгреса - Сената - където републиканците имат превес. Говорителят на Белия дом Стефани Гришам заяви малко след гласуването, че президентът е убеден, че Сенатът ще го оправдае.

Доналд Тръмп стана третият американски президент, срещу когото беше задействана процедура по импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са първите двама. През 1974 г. започналата процедура срещу Ричард Никсън беше прекратена с оставката му и така не се стигна до гласуване. Засега няма американски държавен глава, който да е бил отстранен чрез импийчмънт.

Доналд Тръмп беше обвинен, че е използвал военната помощ за Украйна като лост за натиск над Киев, за да предизвика разследване на сина на съперника му от демократическата партия за изборите през 2020 г. Джо Байдън.

Самият Тръмп определи гласуването политическо самоубийство за Демократическата партия:

"С днешния незаконен и противоконституционен импийчмънт демократите не правят нищо".

Не е ясно кога обвиненията срещу държавния глава ще бъдат предадени в Сената.

Повече от тридесет американски конгресмени демократи увещават председателката на камарата на представителите Нанси Пелоси да отложи за по-подходящ момент предаването в Сената на двете обвинения срещу президента на САЩ Доналд Тръмп в рамките на процедурата по импийчмънт, съобщи вчера телевизия Си Ен Ен като се позова на конгресмена демократ Ърл Блуменауър.

Той посочва, че целта е първо да се изчака съгласието на републиканците да бъдат призовани предложени от демократите свидетели, които да дадат показания на слушанията по импийчмънт в горната камара на Конгреса на САЩ.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Маконъл обаче вчера се обяви срещу исканото от демократите призоваване на свидетели.

Блуменауър каза, че е обсъждал такава отсрочка с лидера на демократичното мнозинство в камарата на представителите Стени Хойър, с председателя демократ на специалната комисия по разузнаването Адам Шиф, с конгресмена демократ Хаким Джефрис и с повече от 30 други законодатели.

"Всички са заинтересувани", каза Блуменауър и добави, че е предал съдържанието на разговорите си на Пелоси преди няколко дни. "Тя каза, че ще мисли върху това, но не каза докога", призна Блуменаъур.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ