Местните данъци – неизбежно нагоре

С осъвременени данъчни оценки или със стари, но с покачени ставки, налозите ще се покачват през следващите години

Пламен Енев
Пламен Енев / 07 December 2019 12:00 >
Местните данъци – неизбежно нагоре
Източник: БТА
КАЗУИСТИКА: Вярно е, че столичният кмет Йорданка Фандъкова не е казвала, че няма да вдига данъците в предизборната кампания, но е вярно и че не е споменавала, че ще ги вдига
Темата за местните данъци почти винаги се повдига след приключване на кметските избори. И в това има логика, колкото и да е нечестно спрямо избирателите – кандидат, който обяви, че ще вдигне налозите, просто няма да бъде избран. Това е така, защото местните данъци са болезнена тема за българина. От една страна, те отразяват пряко битието му – той се движи по разбитите пътища и непочистени улици, които трябва да бъдат поддържани с неговите пари. От друга, това е данък, който не се удържа, а в определен период от годината трябва да изкараш от джоба си „живи“ пари, за да си изчистиш сметките с общинската хазна. Именно тези две съображения карат политиците да не пипат много-много данъците. Кметовете разчитат, че ще поддържат ниски ставки, а държавата ще покрива това, което те не могат да постигнат със собствени средства. Тази година обаче финансовият министър Владислав Горанов предупреди, че републиканският бюджет няма да бъде толкова благосклонен към тези, които поддържат ниски местни данъци, и призова кметовете да ги вдигнат.

За следващата година няколко града като София, Пловдив, Габрово, Хасково, Димитровград обявиха, че ще вдигнат ставките. Не че останалите са в цветущо финансово здраве, просто технологичното време за обществено обсъждане и приемане на общински бюджет изисква проектът му да е готов до 30 ноември. Явно горните общини са били с направени отдавна разчети, за да могат да внесат такива предложения. Всички, с изключение на столицата, която вдига налози, за да прокарва политики, го правят, за да вържат бюджетите си. Основната причина за покачването при тях е двойното увеличение на отчисленията за депонирането на битовите отпадъци. От 57 лв. на тон те стават 95 лв. на тон за общините, които не са изградили сепариращи инсталации. Това е предвидено отдавна, но идеята беше, че до началото на 2020 година общините ще са изградили сепариращи или компостиращи инсталации, с които да намалят депонирането. Към момента обаче няма нито една изградена, затова всички общини ще плащат по 95 лв. на тон от 1 януари. Това означава, че всяка община ще трябва да отделя от такса смет двойно по-голям процент за отчисления, които ще замрази в сметките на регионалните инспекции по околна среда. Което означава, че ще остават по-малко пари за чистене. От Димитровград посочват, че въпреки че ще увеличат такса смет за 2020 година, в бюджета на общината ще се отвори недостиг от 1,2 млн. лв. Общините на практика не разполагат с кой знае колко инструменти да повишат приходите си. Основните са данъците върху сградите и МПС, върху сделките с имоти и коли, както и такса смет. Има няколко други такси, като туристическа и някои патенти, но те не са особено доходоносни. Представители на централната власт често обвиняват кметовете, че държат умишлено ниски данъци, за да се харесват на гражданите, но анализът на Националното сдружение на общините показва, че местните данъци не са на минимума. Шефката на сдружението Светла Костадинова посочва пред „Сега“, че ставките на данъка за възмездно придобиване в над 2/3 от общините са на тавана от 3%, а за недвижимите имоти и автомобилите се движат в средата на диапазона, почти няма общини с минимални ставки. Тя посочва и основния проблем – събират се малки суми, защото базата е ниска. Тя може да стане справедлива само чрез осъвременяване на данъчните оценки, които не са пипани от 20 години. За това не са виновни общините, защото начинът на определяне на данъчните оценки се регламентира от  приложение към Закона за местните данъци и такси. Там, като показатели за оскъпяване, все още присъстват наличието на телефонна линия и алуминиева дограма например, а отсъстват ключови предимства на съвременния живот като близост до спирка на градския транспорт, паркове и т.н.

Какъв точно подход ще възприеме законодателят, не се знае, но идеята е данъчната оценка да се приближи максимално до пазарната. В този случай е гарантирано, че данъчната тежест ще се повиши, дори и да се намалят ставките, защото много други плащания, включително такса смет, са обвързани с данъчните оценки. Но всичко това не може да стане без масова разяснителна кампания, която да убеди гражданите, че плащайки повече, ще получават по-високо качество на живот. За целта всички кметове, които сега не успяха да повишат данъците, трябва да обяснят на хората, че това неизбежно ще се случи през следващите години. Този разговор в бедните общини ще бъде опростен и на практика екзистенциален – плащате повече и публичните услуги ще функционират, или не плащате и затваряме. Сложно ще е за такива като Столичната община, която има излишъци, но с повишаване на данъка върху МПС например, искат да прокарват екологични политики. Защото е трудно човек да разбере как така се покачва данъкът за мощните и стари коли, а не се намалява за по-безвредните и нови. Напълно непонятно е и защо за возилата със сертификат Евро 4 увеличението е по-голямо от тези с по-замърсяващия Евро 3.

Казано накратко, каквото и да се случи, гражданите ще плащат повече в идните години – ако се запази статуквото, ще се вдигат ставките, за да се вържат бюджетите, което пак не е сигурно. Ако пък данъчните оценки станат справедливи, ще се покачи базата. Това, което могат да направят хората, е да изискват адекватни общински администрации, които да харчат разумно парите им. В идеалния случай този разговор трябва да се състои в рамките на предизборните кампании. В противен случай, колкото и логично да е едно покачване, горчивият вкус остава.

Текстът е публикуван в брой 48/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ