Войната за партийните калинки

БСП мълчи като комунист на разпит за партийните назначения и гласува за тях заедно с ГЕРБ и Патриотите

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 06 December 2019 12:20 >
Войната за партийните калинки
Кръстница: Калина Илиева даде нарицателното за неквалифицираните партийни кадри, изстреляни на високи административни позиции
Помните ли 28-годишната Калина Илиева, бившата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие", която зае тази длъжност с фалшива диплома от Висшия институт по техника и икономика в Берлин? След като гръмна скандалът, Илиева подаде оставка, но името ѝ стана нарицателно за калинките във властта, които заемат високи постове, разпределящи огромен финансов ресурс, по партийна повеля.

Честито! В края на ноември мнозинството в парламента с пълното съдействие на "ярката" и "непримирима" опозиция в лицето на БСП реши калинките във властта да продължат да разпределят европейски и национални средства. Това стана с промени в Закона за държавния служител, които минаха през промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет. Колкото и абсурдно да звучи, всички партии, и управляващи, и опозиционни, гласуваха в бюджетна комисия за отмяна на централизираните конкурси за постъпване в държавната администрация, както и за отмяна на централизираните конкурси за експерти, които за първи път искат да заемат ръководни постове. Централизираните конкурси, призвани да направят администрацията по-компетентна и независима, трябваше да стартират от 1 октомври и правителството прие наредба, с която да ги обезпечи. Ден след като кабинетът гласува наредбата обаче, парламентът отмени централизираните конкурси. Както чистосърдечно си признаха депутати пред "Икономист", партийната дисциплина е най-важна, партиите искат верни, а не независими кадри.

Повратливото поведение на управляващото мнозинство не е шокираща новина. За да не излезе, че ГЕРБ воюва открито с вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за административната реформа, предложението за отмяна на централизираните конкурси мина през депутат от ВМРО. Не е за пръв път в ГЕРБ и ОП да бламират неудобните за тях реформи през задния вход. Те си имат назначения на квотен принцип и си ги бранят със зъби и нокти, защото от това зависи подкрепата на електората им.

По-скандално е поведението на БСП – опозицията, която сутрин, обед и вечер заявява, че се бори срещу корупцията и шуробаджанащината, че ще създава повече прозрачност и ще налага модел, различен от този на ГЕРБ, като дойде на власт. Същата тази опозиция размахваше от парламентарната трибуна схеми на роднински назначения на ГЕРБ и заявяваше, че трябва да се даде път на можещите. Като дойде ред да действа, БСП се скри в миша дупка. "Непримиримите" социалисти гласуваха заедно с управляващите срещу централизираните конкурси, защото партийните назначения не просто ги устройват, но им трябват, за да съществуват. Оказа се, че кметовете на БСП са се оплакали на "Позитано" 20, че искат да си назначават свои хора в общинските администрации на ръководни длъжности, за да изчистят старите кадри. Само че тези нови червени кадри трябва първо да минат на централизирани конкурси, за да покажат, че имат базови знания – нещо, което според БСП е недопустимо. А е недопустимо, защото тези кадри не са компетентни и се страхуват от тестове, които могат да го покажат.

За ДПС е ясно. Техният лидер Ахмед Доган отдавна обясни кой разпределя порциите в държавата и как функционират партийните обръчи от фирми. Не стана много ясно защо от "Воля" не са се противили, но вероятно и те разбират властта като баница.

Големият въпрос, на който управляващите в парламента сега трябва да отговорят, е защо им трябваше през 2016 г. да променят Закона за държавния служител, с който да въвеждат два етапа на конкурси – централизиран и вътрешноведомствен, при положение че централизираните изпити им пречат? И защо трябваше да се хвърля човешки труд и да се усвояват европари по ОП "Добро управление", с които да се изработват тестове по образец на европейските институции, които да гарантират електронно оценяване на знанията. За какво им е на политиците и Портал за работа в държавната администрация, където може да се следи всичко – от свободните работни места до представянето на конкурсите?

За съжаление, тези промени в закона ще имат и друг ефект. Те са ясно послание към образованите българи в чужбина, които биха искали да се върнат на работа у нас и да модернизират държавата. С тези промени партиите им казват: не се връщайте, ако не станете преди това членове на някоя силна партия, която може да ви осигури гръб и успешно преминаване на вътрешнопартийните конкурси, както и съответното израстване.

Някак по-честно е партиите да запишат в Закона за държавния служител, че заемането на ръководна или на високоплатена длъжност става по партийно предложение. Такава яснота ще редуцира по естествен начин и потока от желаещи кандидат-студенти за специалности като "Администрация и управление". Рейтингът на университетите от 2018 г. вече показа, че голяма част от завършилите я се реализират като продавачи.

Текстът е публикуван в брой 48/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ