Париж, моя любов 

Френската столица има много лица и дава безброй поводи да се връщаш там

Пламен Енев
Пламен Енев / 01 December 2019 12:43 >
Париж, моя любов 
Няма много клишета, които да са по-изтъркани от това, че Париж е градът на влюбените. Но само когато го посетите ще разберете, че това специално е вярно, дори и да отидете индивидуално. Защото любов ще има - няма как да не се влюбите в него. Особено през есента, когато ордите туристи, които обичайно наводняват града през лятото, са намалели (още има много, не се заблуждавайте).

Столицата на Франция е най-туристическият град в света и нискотарифните авиокомпании и приложенията за настаняване го правят все по-достъпен и за родните стандарти. Но не трябва да правите грешката да искате за 3 – 4 дни да обиколите всички „забележителности“. Просто е невъзможно. Затова планирайте посещението си и набележете маршрути, за да не препускате през цялото време, което ще съсипе настроението и краката ви и няма да усетите най-важното от Париж – атмосферата. За да го направите, трябва да се движите много пеша, за което градът е изключително удобен. За целта трябва да седнете с картата и да разпределите дните, които имате, по зони. В нашия случай квартирата, която наехме в Airbnb, се намираше в 17-и район, на 15 минути пеша (с две деца) от Триумфалната арка, така че тя бе отправната ни точка.

Освен че от горната площадка на величествения монумент се разкриват забележителни гледки към града, от него тръгват 12 улици. Ние тръгнахме по най-известната – „Шан-з-Елизе“. Булевардът пленява не толкова с възможностите за шопинг (които са повече на „Галери Лафайе“), колкото с приветливите и безгрижни минувачи. Тук никой не припира и не бърза, което предразполага към спокойна разходка. Пространството, дърветата, пейките са в такъв синхрон, че карат сетивата ви да поемат контрол над краката. Намирайки се на това място и поглеждайки картата, ще ви се прииска да отидете до Елисейския дворец, който е съвсем близо. Така направихме и ние, но впоследствие го отчетохме като грешка. Единственото, което ще видите там, са високи огради и огромна порта, защото няма никаква част, която да е отворена за посетители, тъй като е официалната резиденция на френския президент. Не че не го знаехме, но си мислехме, че ще можем да се снимаме пред нея – не става, строго охранявана е. Гардовете пред вътрешното министерство, което е отсреща, нямат против, но кой иска такава снимка. Така че продължаваме напред и неусетно стигаме до площад „Конкорд“, който е обграден от класически сгради, и дори поставеният там египетски обелиск не изглежда странно.
 


Продължавайки да се движим по северната страна на Сена, стигнахме до Лувъра. Той е наистина огромен и само като го видите, наистина ще повярвате на ония изчисления, че ви трябват 14 дни, за до разгледате, ако стоите по 10 секунди на обект.

Това, което можете да видите за половин ден, е крилото Денон, където е „Мона Лиза“, и то при положение че не сте обсебен от изкуството. 
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ