Четвърт час аплодират Соня Йончева в Мадрид

Оперната дива блесна на премиерата на “Ил Пирата“

iconomist
iconomist / 01 December 2019 12:10 >
Четвърт час аплодират Соня Йончева в Мадрид
Източник: Хавиер дел Реал
Златка Замова,
кореспондент в Мадрид

Българската оперна дива Соня Йончева държа над четвърт час публиката в Кралския Театър в Мадрид на крака, бурно аплодираща нейното превъплащение в операта на Винченцо Белини “Ил Пирата“. 37-годишната пловдивчанка бе примата на премиерата на 30 ноември и ще има още пет участия тук през декември в съвместна с Миланския театър “Ла Скала“ постановка. В Мадрид я придружват съпругът й диригентът Доминго Хиндоян, двете им малки дечица (син на 5 г. и дъщеричка на 2 месеца), майка й и брат й Марин, който играе пирата Итулбо във всички 14 представления.

Това е операта, представена през 1827 година в “Ла Скала“, която бързо обикаля Европа, стига до Мадрид, Ню Йорк и Мексико, за да донесе международна слава на младия гениален композитор. Считана за “ужасна“ заради екстремната трудност на гласовете (най-вече главните персонажи Имоджене и Гуалтиеро), с нея италианецът създава бъдещата мелодраматична романтика и развива мелодичността на дългите фрази.

Почти 120 години след първия триумф две незабравими прими ще изтупат прахта от партитурите на Белини и ще върнат на високополагаемото място музиката на “Ил Пирата“ – Мария Калас и Монсеррат Кабайе, на която са посветени спектаклите в Мадрид.   


Йончева (Имоджене) е с огромен диапазон от ниски до небесновисоки тоналности, виртуозно пеене, орнаменти и мощ. Соня е спектакълът, блести в пъти повече от прекрасните си костюми на Пепа Охангурен, надпява колегите (Георге Петеан, Хавиер Камарена) и целия голям хор на Театро Реал. Артистичният й и вокален таланти преминават през мелодични любовни и драматични епизоди, за да поразят в сюблимно изпълнение на лудост и мъка в трагичния край на спектакъла. Великолепието й на световна музикална дива заслужава безкрайните аплаузи и гордостта, че е културен посланник на България навсякъде.

“Ил Пирата“ е музикален пир, заслужаващ специално внимание, а неперфектните моменти стават докосващи благодарение на трудолюбивата Соня, нейните колеги (в две от финалните постановки ще участва и Владимир Стоянов) и оригиналната сценография на Даниел Бианко с използване на огледална стена, даваща модерна перспектива на шоуто.

Диригентът, експерт в италианското “бел канто“ Маурицио Бенини целуна ръка и топло прегърна Йончева на финалните аплаузи, тя пък сърдечно поздравяваше всички певци. В оркестъра на Мадридската опера свирят и доста български професионалисти като Гергана Гергова (концертмайстор), Маргарита Сикоева, Вера Паскалева, Даниел Кирилов, Витан Иванов. 

 

 

 

 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ