Споделено безхаберие

Ограничаването на онлайн платформите за краткосрочно настаняване няма нито един положителен ефект и ще удари най-тежко туризма

Пламен Енев
Пламен Енев / 29 November 2019 10:59 >
Споделено безхаберие
ПРОЗРАЧНО: На всяка от платформите по всяко време може да се установи какво се отдава и на каква цена
Това, че българските власти не са фенове на споделената икономика, се разбра още с недопускането на Uber в страната. През 2015 г. Комисията за защита на конкуренцията, противно на смисъла на съществуването си, не разбра бизнес модела на компанията, който позволява на предприемчиви хора да печелят, като предлагат по-качествена услуга от традиционните таксиметрови превози на конкурентни цени. Повече от 4 г. по-късно този нов вид икономика набра сила и в друго поле – на отдаването на апартаменти или части от тях под наем чрез платформи, като Airbnb и Booking. И по класическата за управляващите схема, чрез текстове в един закон да правят промени в друг, двама депутати (Менда Стоянова – ГЕРБ и Валери Симеонов – "Обединени патриоти"), решиха, че трябва да забранят на хората да печелят честно от тази дейност. Защото предложението им чрез Закона за бюджета да изменят Закона за туризма така, че да се категоризират имотите, отдавани под наем, чрез електронни платформи, е точно това. Никой, който отдава една стая от апартамента си под наем краткосрочно, няма да го направи не защото трябва да даде 500 лв. за категоризация, а защото не трябва да го прави. Той не предлага туристическа услуга, а отдава своя жилищна площ под наем и плаща данъци за това по установения ред.

Обясненията на Стоянова, че се прави за "изсветляване на сектора", направи ситуацията още по-нелепа, защото това е една от най-прозрачните дейности. Всеки с компютър ще ви каже, че в София например има около 2800 обекта за краткосрочно настаняване, като в съответните сайтове има информация къде точно се намират и за колко пари се отдават. Ако някой от тях не плаща данъците си, е работа на НАП да си ги събере, както при всеки случай на избягване на данъци. Ако искат да улеснят работата на данъчните, депутатите могат да заставят платформите да вържат информационните си масиви с тези на НАП.

Грешно по толкова много причини
Ако това предложение имаше оценка на въздействието, щеше да стане ясно, че то ще удари тежко туризма. Отминалият летен сезон щеше да бъде катастрофален, ако не бе градският и културният туризъм, който компенсира огромна част от отлива от рекреативните морски почивки. Според Института за анализи и прогнози в туризма съотношението на чуждестранните гости вече е 38% на 62% в полза на "другия" вид туризъм. Тези туристи просто не искат да се настаняват в хотели, защото желаят да усетят местната атмосфера и да се потопят в съответната градска среда. Ако няма обекти в платформите, на които те вярват, просто ще отидат в друга държава. А има изчисления, че те оставят много повече пари в местната икономика от "пакетните туристи", които в общия случай не излизат от своите ол инклузив хотели. Отделен е въпросът, че няма толкова градски хотели, които да приютят тези посетители. Оттам ще последва верижна реакция на оттегляне на нискотарифните превозвачи, които разчитат на обеми, за да поддържат дадени линии. Това пък ще попречи на останалите българи да пътуват евтино до други дестинации. Да не забравяме и че правителството подписа декларация, инициирана от Холандия, която апелира за ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори, която също е в ущърб на туризма като цяло.

От всичко това се налага изводът, че властите просто не приемат новия вид икономика и са готови да ощетят обикновените хора и цели сектори от бизнеса само за да я забранят. Абсурдното е, че от тази политика няма печеливши.

Текстът е публикуван в брой 47/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ