„Клетниците“ – втори БГ шанс

Най-поставяният мюзикъл в света ще има премиера в България 32 години след получаването на авторските права от акад. Пламен Карталов

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 23 November 2019 16:50 >
„Клетниците“ – втори БГ шанс
Навремето майсторът на съспенса Хичкок казва: „От романа на Виктор Юго „Клетниците“ става и прекрасен мюзикъл“. Какво точно е имал предвид гениалният режисьор – не сме сигурни. Знаем обаче, че в месеците между 120-годишнината от неговото рождение и 40-годишнината от неговата кончина вдъхновение от думите му черпи акад. Пламен Карталов. Очевидно толкова е силно, че режисьорът най-сетне дръзва да сбъдне една от големите си мечти и да постави „Клетниците“ на българска сцена.


Повече от 30 години маестрото чака този миг. Още през 1987-а неговата режисьорска концепция за българска постановка на мюзикъла на Ален Бублил и Клод-Мишел Шьонберг печели одобрението на притежателя на лиценза Камерън Макинтош, най-големия продуцент на мюзикъли в света. Тогава Пламен Карталов още не е навършил 40, но вече има доста натрупан опит и е готов да започне веднага работа. Когато обаче се правят разчетите, се оказва, че необходимите средства са непосилни за възможностите на все още социалистическа България – само сумата за осигуряване на индивидуални качествени микрофони за певците надхвърля 60 000 долара. Скоро идва и 10 ноември 1989-а, икономиката ни изпада в тотална криза, идеята за постановка в Музикалния театър или в Народния театър се проваля, а мечтата остава скрита в папките с преписките между Карталов и Макинтош.

През 2019-а обаче картината е различна. Софийската опера е във възход, академикът има зад гърба си успешни постановки не само на мащабни спектакли, а и на мюзикъли като „Цигулар на покрива“, „Булевардът на залеза“, „Фантомът на операта“ и „Мамма миа“. Има и желанието да разнообразява тежкия репертоар на националната трупа с по-различни произведения, които също провокират публиката. Дава си сметка, че пред „Клетниците“ се открива втори БГ шанс, събира екип и започват работа.

Дори не е имало нужда да получава отново права – от компанията на Макинтош се учудват, че толкова дълго време е чакал. Режисьорът и екипът му правят кастинг и изпращат повече от 100 предложения за изпълнители на различните партии в Music Theatre International (Europe) Ltd и Cameron Mackintosh LTD (договорът е сключен с двете компании). Всички артисти, които ще видим на сцената, са одобрени от носителите на правата. Двете компании одобряват и всеки детайл от постановката, включително костюми, декори, плакат и т.н. Залогът е толкова голям, че не могат да си позволят поставянето на мюзикъла където и да е по света да се превърне в провал.

Досега мюзикълът „Клетниците“ е гледан от над 120 милиона зрители в 52 държави на 22 езика. На 6 декември за пръв път ще звучи и на български в Софийската опера. В главните роли са Весела Делчева, Владимир Михайлов, Орлин Павлов и още поне две дузини талантливи певци. Следващите представления са на 7, 8, 10, 11, 12 и 13 декември, 9, 10, 11 и 12 януари.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ