Предизвестено фиаско

С хаотична борса и липса на мащабни реформи обявената либерализация на електроенергията за бита е обречена на провал

Пламен Енев
Пламен Енев / 22 November 2019 10:17 >
Предизвестено фиаско
Източник: Shutterstock.com
В ДОБАВКА: Липсата на трансгранична свързаност, която да позволи внос на ток от Европа, е още един проблем пред нормализиране на борсовата търговия
От следващата година цената на тока за битовите потребители ще се насочи към борсовия пазар. Това обявиха от Министерството на енергетиката, като уточниха, че процесът на пълната либерализация ще трае няколко години, като първата му стъпка ще бъде направена през юли 2020 година. Точният механизъм не е изяснен, но се обсъждат два варианта – първият е освобождаването на цените за бита да стане за 3 г. (в първата година 30% от цената да се формира от борсата, следващата още толкова, а в последната останалите 40 на сто). Вторият вариант предвижда в рамките на 5 г. да се добавят по 20% свободна цена. Предстои да се изясни по какъв точно начин ЕРП-тата ще купуват този ток, но се разбра защо управляващите се разбързаха. ЕК е поставила условие за въвеждане на пълната либерализация, за да одобри механизми за капацитет, които да заменят сегашната система за студен резерв, за да могат въглищните централи да работят до 2025 година. Съвсем отделна е темата, че все още не е определен и този механизъм, който трябва да бъде одобрен от Брюксел до януари 2020 г., защото управляващите се сетиха в последния момент, докато Полша още преди три години стартира процеса и сега някои нейни ТЕЦ ще могат да работят и след 2030 г.

Либерализацията така или иначе е задължителна и трябва да се случи, но е учудващо твърдението на управляващите, че включването на битовите потребители на свободния пазар няма да доведе до покачването на цените за тях. Това няма как да е вярно по няколко причини, като основната е, че в момента токът на регулирания пазар е под себестойност, защото Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с години натиска изкуствено цените, за да бъдат "социално поносими". Това става с различни хватки, като например непризнаване на технологични разходи на ЕРП, които влизат в цената на тока. Тъй като рамката на българската либерализация още не е готова, е невъзможно да се изчисли с колко ще се повиши токът за бита след прехвърлянето му на борсата, но като ориентир може да се ползва Румъния, където след освобождаването цените скочиха с 30%. Накратко – няма как изкуствено натискани цени да останат същите при либерализация. У нас обаче ситуацията ще се утежни, като се прибави и хаотичната борсова търговия с тока за индустрията, която от старта си преди няколко години е неизменно съпътствана от скандали, манипулации и сигнали за нагласени търгове. По отношение на предлагането има ясно изразено господстващо положение на БЕХ, което в определени моменти си е монопол. Все още КЕВР не е наказала никого за порочните борсови практики, а Комисията за защита на конкуренцията отказва да разследва случващото се на борсата, което очевидно руши конкурентната среда. Т.е. държавата не иска да гарантира честна борсова търговия.

Основният порок на опита за либерализация е липсата на мащабна реформа, която излиза от рамките на енергетиката и без която тя е невъзможна. В нейната основа трябва да бъде, най-после, определяне на статута на уязвимите енергийни потребители и изработване на механизъм за тяхното подпомагане, който не минава през цените на тока, а през социалната система.

Но към момента това дори не се споменава, а бързането е за да се осигури финансово подпомагане на въглищните централи на Доган и Ковачки, които в момента ползват благините на студения резерв. Политиците няма да допуснат рязко покачване на цените на тока, защото това вече свали едно правителство. Така че, когато дойде времето на либерализацията за бита, тя ще бъде отложена или така изменена, че да няма общо със свободния пазар.

Текстът е публикуван в брой 46/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ