Ураганът Бет Харт

Една от най-добрите вокалистки на нашето време, в която сякаш са се вселили Джанис Джоплин и Тина Търнър едновременно, ще пее в София на 10 декември

iconomist
iconomist / 16 November 2019 17:16 >
Ураганът Бет Харт
Любовта към Бет Харт е категорична. Както е категоричен нейният нечовешки и необуздан глас – съчетаващ най-дълбоката драма и най-голямата благодарност. Феновете на Бет Харт по цял свят са безрезервно влюбени в нея. „Аз не слушам Бет, аз чувствам Бет“, казват те. А който не я познава и я види за първи път на сцената, остава като поразен от мълния, приема я директно в сърцето си. Но не като влюбване. А като най-силната, безрезервна, драматична и фатална любов. Това е връзка завинаги!

Усетиха го и българските ѝ фенове, когато тя за пръв път излезе пред тях в препълнената зала 1 на НДК миналия декември. И им обеща да се върне. Изпълни обещанието си. Идва този декември, вече в „Арена Армеец“.

Започнала да свири на пиано на 4 години. След като чула „Лунната соната“ на Бетовен, вкъщи сама налучква нотите и я свири в продължение на месеци. Оттогава пианото става неин спътник, бягство и спасение. Придружава я в най-тежките болки и падения до най-голямата радост от живота и триумфи. В последния си албум War in My Mind Бет сама акомпанира песните си на пиано. А на сцената те са съвършеното единство – уникалният глас на Бет и пианото на Бет.

„В нея са се вселили Джанис Джоплин и Тина Търнър едновременно“, казва за нея звездният китарист Джо Бонамаса. Той и други легенди на китарата като Слаш, Джеф Бек и Бъди Гай споделят сцената с нея и избират нейния уникален тембър да придружава техните китари. Така Бет заедно с Джо Бонамаса създават едни от най-великите кавъри на легендарни блус и рок парчета на Led Zeppelin, Тина Търнър, Ета Джеймс, The Rolling Stones. А общият албум Бет и Джо Бонамаса от 2018 Black Coffee директно застава начело на класацията на Billboard.

Номинирана е за „Грами“ заради необичайния ѝ тембър, станал емблема на цяло поколение почитатели на блуса, рокендрола, R&B и джаза. За нея употребяват всякакви суперлативи – „музикално чудо“, „ненадмината рок звезда“. А за последния ѝ албум американската критика я определя като „един от най-добрите вокалисти на нашето време“.

Но това не изчерпва явлението „Бет Харт“. Силата на Бет е в нейното присъствие на сцената и безкрайното отдаване на публиката – като интимен акт между нея и всеки един неин почитател. Като за първи и за последен път. Всеки път, на всяка сцена – от най-големите Royal Albert Hall и Раймън Аудиториум, които тя пълни догоре… до НДК.

Но големите аудитории изчезват и връзката остава между теб и Бет – от първата до последната нота. Такава е бурята от емоции, драстичният ѝ тембър, който те заковава директно в сърцето, и необичайната ѝ откровеност. Бет Харт не само пее. Тя чувства и прави музика с цялото си тяло, като правенето на любов, дори като най-див и безпаметен секс. Затова и на сцената фотографията трудно я лови – не е способна да обхване вселената от емоции.

И ако не сте виждали мъже да плачат, то точно това се случва на концертите на Бет Харт!

Типична американка, директна, брутална, натурална. Откровена до болка и разказваща себе си – и на сцената, и в музиката, която сама пише – от Love is a Lie и Your Heart Is Blask As Night до благодарните Thankful и Let It Grow. За последния си албум нарочно се снима без грим – такава, каквато е – жена на 47. Интервютата ѝ разтърсват и разкъсват – Бет споделя с всички най-големите си болки и падения – от алкохолизъм, наркомания, насилие и травми в детството, биполярно разстройство до изцелението и вярата в Бог. И е чудно как може Бет Харт да съществува в противоречие на всички стандарти и закони на музикалната индустрия?!

Елате на концерта ѝ на 10 декември в „Арена Армеец“ и ще разберете!

Текстът е публикуван в брой 45/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ