Стойне бре, сипи!

Румен Белчев
Румен Белчев / 15 November 2019 19:49 >
Стойне бре, сипи!
Всяка прилика с действителни лица и техни трудовоправни събития не е случайна
Великите идеи се раждат на неочаквани места, които едва след това стават велики. В смисъл – обявяват ги за такива и после им слагат мраморна плоча, та върху нея дечурлигата да си пробват спрейовете…

Но – поред. Мястото, което един ден ще стане велико, е нашата кръчма на кьошето – място тихо, посещавано от сериозни хора и стабилни пияндури. Но колкото и стабилни, все пак българчета сме ние – когато шишето олекне, на масата започва онова, на което учените му викат междуличностни конфликти, а политолозите – разделение на нацията.

В такива случаи е добре да се намери националообединител и конфликтопожарогасител – човек, който да въдвори мир и тишина над цялата… как беше там… земя…

– Вижте, момчета – рече обединителят, – вместо да се гледате на кръв, дайте да видим какво може да се направи.
– Какво може да се направи, като шишето е вече само наполовина пълно? – попитахме с надежда. – Да не би да викнеш още едно?
– И това може да стане. Но първо трябва да се въведе ред, контрол и строга отговорност на разпределението и консумацията – обясни ни. – Като в банка.
– Чунким банката е нещо различно от орташкото шише – рече един потърпевш от предишна банка. – Докато се обърнеш – и няма никой!
– Точно така! Затова контролът и на двете места трябва да е строг! Ако ми окажете доверие, започвам да контролирам! И без това колата настъпи гвоздей и трябва шофьорът да сменя гумата.

Отказахме.

– Високата отговорност изисква и адекватен гълток – поясни контрольорът и му цапна едно на екс. – Не правете така вкъщи – може да ви влезе в кривото гърло. И така, след като уточнихме въпроса с компенсацията за изгорелите нервни клетки заради общуването с вас, да преминем към справедливото и честно преразпределение. Назначавам управленски борд на това шише – за да бъде отговорността споделена и да няма съмнения в еднолични решения – Пенчо, Атанас и аз. Против няма, вие там, какво вдигате ръка! Ще си сипя още едно, че ми изгоря джигерът. И тоя, с ръката, ме изнерви. Бордът също може да опита, но с мярка! И така, нека справедливото разпределение започне! Сега – да видим на кого по колко се полага!

Оживихме се, размърдахме чашките – купонът продължава!

– Но – преди да започне разпределението, тъй като сума ти народ от вас плюска на вересия, в смисъл – на лизинг, се налага бордът да поеме още една функция – Пенчо, Атанас и аз се нагърбваме с контрола над лизинговото съдържание на шишето. Пенчо бре, сипи! От лизинговото!

Сипаха му.

– Лизингът обаче си има рисковете – има мушмороци, дето си мислят, че ще се измъкнат, без да си платят. Затова тържествено обявявам и основаването на факторинг структура! С членове…

– Знаем ги – изревахме. – Кога ще сипвате? И каква е тая дума с "Ф"?
– Да сипвам? Веднага – обеща.

И си сипа!

– Обяснявам нагледно – рече. – Ето, аз ви изпих шишето, с помощта на колегите от шише-борда, шише-лизинга и шише-факторинга. Буквата с "Ф" е много важна – с нея можете да будалкате баламите, които искат да ви вземат парите, и тези, които си мислят, че може и да не им ги дадат. Демонстрирам!

И се обърна към бара:
– Младеж, дай едно шише на тия добри хора!

Пустият му факторинг – дори черпи!

Отворихме, разляхме.

– Наздраве и довиждане – отивам да контролирам други кръчми и банки.
– А кой ще плаща?
– Нали ви обясних за буквичката "Ф" – като ваш легитимен представител оставих срещу малка комисиона сметката на младия човек на мокрия бюфет – да си търси той от вас парите! Беше ми приятно, май ми оправиха гумата на колата, мога да си тръгвам, наздраве желая и дълъг и успешен лизинг!

Та, един ден на нашата кръчма ще има мраморна плоча, на която ще пише, че тук започна възходът на банката, която разви България, а шефът ѝ за първи път е формулирал идеите си за просперитет и благоденствие.

Ама аз съм си купил спрей – като я сложат, ще напръскам икономическо послание:
– Стойне бре, сипи!

Текстът е публикуван в брой 45/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ