ООН пак закъса за пари

В централата в Ню Йорк са спрени ескалатори, намалено е отоплението, ограничени са преводите и пътуванията, а ноемврийските заплати за персонала може и да не бъдат преведени

iconomist
iconomist / 26 October 2019 09:20 >
ООН пак закъса за пари
Още през юни генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че тазгодишната финансова криза на организацията е най-голямата от десетилетие. Като една от мерките срещу хроничния недостиг на пари той обмислял да продаде резиденцията си в Манхатън още когато поел поста през януари 2017 г. „Не се шегувам, това е истинска история“, заяви той пред бюджетната комисия на ООН. Оказало се обаче, че според договореностите на ООН с домакина САЩ няма право да продаде 4-етажната къща с градина и изглед към Ийст Ривър в луксозния квартал „Сътън“. Иначе би получил десетки милиони...

В началото на октомври той разпореди други, доста драстични мерки. Сред тях са: отменени заседания, спрени ескалатори там, където има асансьори, намалено охлаждане и отопление в централата, ограничения в преводите на шестте официални езика – английски, френски, китайски, руски, испански и арабски, пълно замразяване на попълването на свободните длъжности, ограничения в пътуванията до минимум и – както отбелязва АП, спиране дори на фонтана пред централата, открит през 1952 г. В писмо до шефовете на всички организации към ООН той обясни, че извънредните мерки влизат в сила от 14 октомври за всички учреждения по цял свят до следващо разпореждане.

Гутериш не спомена колко пари ще спести ООН от тези мерки, които изглеждат смешни в сравнение с дълга ѝ. Причината за затягането на коланите, както обяви на 11 октомври ръководителят на мениджмънта на ООН Кристин Полар пред Общото събрание, е, че към 4 октомври само 128 от 193 членки са платили вноските си към бюджета на ООН за 2019 г. 

Дупка от $1,385 млрд.

Събраната сума е $1,99 млрд., но само за тази година дължимите пари от 65 държави са $1,385 млрд. Полар представи така тенденцията: „През последните години редовният бюджет се сблъсква със сериозни проблеми на ликвидността с нарастващ тренд, като всяка година той е по-силен от предишната, дефицитът се появява в началото на годината, продължава по-дълго и засяга по-дълбоко бюджета на организацията“. Според нея за втора поредна година ООН е изчерпала „всичките си ликвидни резерви по редовния бюджет“ въпреки мерките за затягане на коланите. Приходите от вноските към октомври т.г. представляват само 70% от очакваните в сравнение със 78% по същото време миналата година, като „дупката е от $230 млн.”. За изпълнение на тазгодишния бюджет ООН трябва да събере най-малко $808 милиона между октомври и декември. 

Представените от Полар данни показват, че САЩ са най-големият длъжник с $1,055 млрд. към редовния бюджет в сравнение с $842 млн. по същото време миналата година. Говорител на мисията на САЩ в ООН потвърди сумата, като отбеляза, че страната обикновено плаща дълговете си в края на годината. Вторият най-голям длъжник е Бразилия със $143 млн., следвана от Аржентина с $51,57 млн., Мексико с $36 млн., Иран с $26,96 млн., Венецуела със $17,29 млн. и Южна Корея с $9,8 млн.

Мерки за икономии включват също така ограничаване на преводите и услугите на ООН до официалните заседания, вписани в календара, което означава, че организацията повече няма да обслужва заседания на регионални и по-малки групи. Освен това персоналът на ООН няма да обслужва заседания извън обичайните часове от 10 сутринта до 13 следобед и от 15 до 18 ч.

ООН отлага и публикуването на официални документи, задържайки преводите на договори и публикации, и отменя всякакви второстепенни пътувания по света. Няма да спонсорира срещи преди 08.00 ч. и след 18 ч., а фоайето на делегатите в централата ще бъде затваряно в 17 ч. вместо в 22 ч. Замразени са и конкурсите за попълване на вакантните работни места в организацията, докато членките ѝ не си платят изцяло вноските. „Търсим всякаква възможност да намалим разходите, които не са свързани със заплатите на персонала“, поясни Полар, а служителите на ООН в цял свят са 44 000. Тяхната работа е високо заплатена, като според сайта на ООН базисната заплата за най-ниското ниво на професионалисти започва от $106 048 годишно и не е облагаема с данъци, а освен това е валидна за цялата система на организацията – от централата в Ню Йорк през Париж до Дака в Бангладеш. Отпускат се и добавки за членовете на семейството на титуляря, които са с дипломатически паспорти като него. Така че предупреждението на Гутериш за вероятността ООН да не може да изплати ноемврийските заплати на служителите предвещава катаклизми в дейността на организацията.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ