Противоречивият Гешев

Новият главен прокурор ще работи без мониторинг от ЕК и без промени в законодателството

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 24 October 2019 14:47 >
Противоречивият Гешев
Бъдещият главен прокурор Иван Гешев (чиито избор се провежда днес във ВСС, ден след редакционното приключване на броя) по безпрецедентен начин успя да раздели магистратската общност и гражданското общество още с номинацията си. Това би могло да се тълкува като тревожен знак за бъдещото му управление, ако Гешев не съумее да разсее подозренията, че не е подходящ за този пост. Допълнителни притеснения буди и възможността да работи без специално наблюдение от Еврокомисията след отпадането на 12-годишния мониторинг върху България. Какъв ще е наследникът на Цацаров?

В отбора на противниците на Гешев са редица сериозни неправителствени организации, сред които Висшият адвокатски съвет, адвокатски и граждански сдружения. Те смятат, че Гешев не притежава нужните качества, които се изискват за поста, защото не зачита разделението на властите, пази гърба на депутата от ДПС Делян Пеевски и изнася информация за хода на разследванията. Най-сериозният им аргумент е, че той няма да спазва последователно гражданските права, както направи с показния арест за подкуп на кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, която бе държана часове наред с белезници в центъра на София, за да я снимат всички медии. Тази общност изпрати 12 становища във Висшия съдебен съвет против кандидатурата на Гешев и искания той да се оттегли. Организира и редица протести пред ВСС и Съдебната палата, които обаче не успяха да постигнат масовост. Група протестиращи коментираха пред „Икономист“, че чужди журналисти, посетили София, са им обяснили, че протест от 1000 души не може да обръща нагласи.

В лагера на защитниците на Гешев са Сотир Цацаров, който лично го издигна на поста, цялата прокурорска колегия, асоциацията на следователите, ДАНС и МВР. 71 писма и становища в подкрепа на Гешев са входирани във ВСС.

Според поддръжниците му за компетентността му говорят фактите – че за 10-те си години в Софийската районна прокуратура той е внесъл в съда 230 прокурорски акта, като по тях са осъдени 233 лица. И дори намират медийните му изяви на показни акции за проява на смелост. Убедени са, че Гешев няма зависимости и ще може да се справи с корупцията по висшите етажи на властта, като се позовават на акциите срещу едри бизнесмени като Баневи, Арабаджиеви и др. Експерти, запознати с дейността му, които обаче не искат да бъдат цитирани заради опасността да бъдат прикачени в отбора на подкрепящите го, заявиха пред „Икономист“, че не виждат сериозна заплаха за съдебната система с избора му, защото като прокурор е работил доста организирано.

Още при номинирането му стана ясно, че Гешев може да разчита на 17 гласа във ВСС, които са достатъчни за избора му. Неприятното в избора на новия главен прокурор е, че в суматохата "за" и "против" сякаш потъват въпросите, зададени към него от неправителствения сектор, и които ще продължават да бъдат важни в следващите 7 години от мандата му: какво е мнението му за реда, по който може да бъде разследван главният прокурор, трябва ли да има съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да започне разследване, следва ли да бъде разпитан депутатът от ДПС Делян Пеевски в процеса за КТБ...

"Правилата позволяват на Гешев да прецени дали ще отговаря публично, или пък писмено", обясни говорителят на прокурорската колегия Даниела Мишева. И остава впечатлението, че за прокурорската колегия не е важно какво пита гражданският сектор, а обещанието на Гешев, че ще работи за подобряване на материалната база и за придобивки, свързани с професията. Напълно достатъчно един ръководител да е подкрепен.

Текстът е публикуван в брой 42/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ