Добре платена работа – след обучение

Студентите и хората без опит си намират по-лесно работа чрез курсовете, които организират фирмите, отколкото чрез обяви

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 18 October 2019 19:00 >
Добре платена работа – след обучение
Амбиция: Социалното министерство е отпуснало 8 млн. лв. за фирми, които искат да обучават хора без опит и начинаещи служители

Студенти и млади хора без опит могат да си намерят добре платена работа не по обяви, а чрез обучения. Това показва статистиката както на водещи компании в програмирането като "Мусала софт", така и на социалното министерство. Схемата е следната. Компаниите обявяват обучение, в което се записват студенти или завършили безработни, и тези, които покажат необходимите умения след курса, който продължава традиционно девет месеца, остават на работа.

Според изпълнителния директор на "Мусала софт" АД Делян Лилов така работодателите могат да избират хората, които най-добре пасват на политиката на компанията им, а останалите излизат подготвени на пазара и по-лесно си намират работа. Според бизнеса социалното министерство е показало чувствителност точно към тази нужда на работодателите, като е отпуснало средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) в направление "Специфични умения". По тази програма компаниите обучават интензивно както трудово неактивни младежи до 29 години, така и служителите си, което пък им позволява да станат по-силни на пазара.

"Досега в направление "Специфични умения" сме финансирали 43 проекта. Общата стойност е 8 млн. лв.", коментира Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика. Процедурата е насочена към фирми в сферата на високите технологии и преработвателната промишленост, но по нея могат да кандидатстват и болници за обучение на лекарите за работа с техника. Русинова призна, че често работодателите се оплакват, че системата на професионална квалификация за ключови компетентности изобщо не отговарят на нуждите им.

Според Дилян Лилов бизнесът изобщо не е пасивен и финансира редовно обученията на служителите си, но като получи подкрепа от държавата по европейски програми, може да напредне два-три пъти по-бързо. Самите работодатели съфинансират тези обучения. Проектът на "Мусала софт" например е за близо 480 хил. лв., от които над 335 хил. лв. от ОПРЧР и близо 144 хил. лв. съфинансиране. Обучени са 20 начинаещи, от които 10 са наети на работа, както и служители на фирмата с опит от 2 до 6 години, за да могат да работят по конкретни клиентски проекти на големи компании. За специалистите в компанията са организирани семинари с международно признати експерти в избрани области като Себастиан Дашнер, един от най-изтъкнатите специалисти по езика за програмиране Java, представител на Java за IBM.

 


Социалното министерство вече е отчело, че този тип обучения дава възможност на млади хора да се преквалифицират изцяло с надграждащо обучение. Приключила е и оценката по операция "Умения" на ОПРЧР. По нея са одобрени 234 проекта, като общият бюджет на процедурата е 30 млн. лв. Сметките показват, че ще са необходими още около 5 млн. лв., за да бъдат финансирани всички качествени и одобрени проекти.

Най-много от тези 234 проекта са в сферата на информационните технологии, производството на облекло, на хранителни продукти, преработвателната промишленост и др. Очакванията са над 18 000 заети, безработни и неактивни лица да преминат обучения.

Според Зорница Русинова парите по ОПРЧР за следващия програмен период 2021 – 2027 ще са още повече. "Те ще са със 70% повече от сегашния програмен период", заяви пред "Икономист" Русинова. Над 2 млрд лв. ще отидат за пазара на труда, което означава, че обученията ще бъдат за повишаване на квалификацията на работещите, както и ще стимулират желанието им да си сменят работното място. Европейската практика показва, че мобилността и възможността да се преминава от един тип професия в друга е много важна за пазара на труда и затова се залагат средства да се работи в тази посока.

Още по темата

По-стари, грамотни без полза и по-бедни

Текстът е публикуван в брой 41/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ