СЕМ освободи генералния директор на БНР Светослав Костов

Временно изпълняващ длъжността генерален директор на Националното радио регулаторът единодушно реши да е Антон Митов - директор Архивен фонд

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 October 2019 16:43 >
СЕМ освободи генералния директор на БНР Светослав Костов
Мандатът на генералния директор на БНР Светослав Костов беше прекратен предсрочно. Това стана с гласовете на всичките петима членове на Съвета за електронни медии за по-малко от 20 минути. Като мотива за това беше посочено безпрецедентното спиране на радиосигнала на "Хоризонт" за близо 5 часа на 13-и септември.

Временно изпълняващ длъжността генерален директор на Националното радио регулаторът единодушно реши да е Антон Митов - директор Архивен фонд в БНР. По закон той ще бъде на поста три месеца, докато бъде проведен конкурс за нов генерален директор на обществената медия.

Съветът за електронни медии трябва да поеме своята отговорност, каквато му е предписана по закон, за да спаси доверието в обществените медии, подчерта председателят на СЕМ София Владимирова при обсъжданията. Тя аргументира позицията си за предсрочното прекратяване на мандата, както и на договора за управление на Светослав Костов, така:

"След като никой не може да поеме отговорност за спирането на Радиото, не може да даде отговори защо нямаше в продължение на 5 часа програма "Хоризонт", каква е моята гаранция, че това утре няма да се повтори. И тогава всички вие - в залата, ще имате своите основания да ме попитате: "Защо не си вършите работата?". Трябва ли да изчакам тези нарушения да станат системни? Нарушаването на правото на информация е достатъчно сериозно, за да не се налага то да става система. Не от коя да е медия, а тази, която според Института Ройтерс, се ползва с най-голяма степен на обществено доверие".

Избраният за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българското национално радио Антон Митов работи в БНР от 1977 г. Кариерата му е свързана основно с програма „Христо Ботев“, на която е бил и главен редактор. Автор и водещ е на радиопредаванията „Как си ти?“, „Антон Митов шоу“, „Хоризонт на вълните на младостта“.

Очаква се отстраненията от поста Светослав Костов да направи изявление.

Решението СЕМ да пристъпи към стартиране на тази процедура беше взето на 9-и октомври с гласовете на председателя на медийния регулатор София Владимирова и членовете Ивелина Димитрова и Розита Еленова. Тогава с въздържал се гласуваха Бетина Жотева и Галина Георгиева.

СЕМ даде и 5-дневен срок на Светослав Костов да изложи съображенията си.

За да бъде прекратен предсрочно мандатът му днес, бяха нужни три от общо петте гласа на членовете на СЕМ.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ