Вратата към Индия

Със своята красота Мумбай шокира всички сетива на пътешествениците

iconomist
iconomist / 13 October 2019 19:00 >
Вратата към Индия

Мумбай, който до преди близо 25 години се казваше Бомбай, е определян като „най“ по много критерии. Доскоро бе най-голям по население в Индия с около 20 млн. жители, изпреварен в последните години от агломерацията около Делхи. Там е най-голямото пристанище в страната, градът е и финансов център на Индия. Със сигурност е и най-разнообразното населено място в азиатската страна. 

Това се дължи на любопитната и пъстра история на града, който до обявяването на независимостта на Индия през 1947 г., когато е включен в новата държава, е бил за малко под португалско и после под английско управление, където е съществувал като Мумбайско президентство. Именно британците оформят съвременния му облик, съединявайки инженерно седемте острова, от които е образуван. В периода XVIII – XIX век градът става поле на мащабно строителство, преживявайки стопански и културен подем. Поради силното си развитие и относително високия жизнен стандарт Мумбай е притегателен център за имигранти от вътрешността на Индия и съседните страни, който подсилва колорита му. 

Финансовият район на Мумбай не се различава по нищо от модерните ситита по света


В Мумбай има огромен брой места, които можете да посетите, но трябва да планирате добре, имайки предвид две важни неща. Първото е липсата на удобен градски транспорт, което означава ползване на такси, на някое мобилно приложение за споделено пътуване, като Uber и Ola,  или на покрита триколка, известна като авторикша. Не помисляйте за кола под наем, защото трафикът е ужасен и спазването на правилата не е приоритет дори на стотиците хиляди пешеходци и велосипедисти. Второто са повишените мерки за сигурност в обществените сгради заради заплахите от тероризъм, което може да забави графика ви.   

За мащабите на Мумбай можете да добиете представа от факта, че на негова територия се намира единственият в света национален парк в рамките на населено място. Паркът „Санджай Ганди“, разположен на площ от 104 кв. км, приютява лъвове и тигри и има огромно историческо, географско, екологично и художествено значение. Буйната му растителност се смята за „белите дробове“ на града, а 2000-годишните будистки пещери само добавят още една причина да го посетите. 
Трафикът в Мумбай е описван като организиран хаос, но без елемента на организация

Навсякъде в града ще видите следите от британското архитектурно наследство, като  гарата Chhatrapati-Shivaji и хотел „Тадж Махал“, но ако искате да се потопите в колониалната стилистика, трябва да посетите район „Колаб“, разположен в южната част на града. На главната му улица кипи почти денонощна търговия, което означава удобно място за купуване на типичните за Индия сувенири като сандали, шалове, бижута. Там се намира и крепостта  Колаба, където е „Входът на Индия“ – жълт базалтов проход от Арабско море, който е служил за посрещането на британските монарси, когато са пристигали в колониалната територия. Ако се изкушавате от по-новата история, трябва да намерите време за мумбайския дом, сега превърнат в музей, на индийския герой на свободата Махатма Ганди, който е живял там в периода 1917 – 1934 г. 
Дори да ви се струва добра идея, не се хранете на такива места

Но Мумбай предлага и нетрадиционни туристически гледки като например най-голямата открита пералня в света Dhobi Ghat. Там стотици хора едновременно перат мръсно бельо в сапунена вода, бият го с камъни и пръчки, след това го поставят в огромни казани за колосване. Всичко това в контраст с околните небостъргачи от ситито. Но най-странната атракция са организираните турове с екскурзоводи в мизерното гето Дхарави. Там е снимана част от известния филм „Беднякът милионер“, така че можете да си представите за какви грозни картини става въпрос – отворени канали, по които мръсотиите си текат по улиците, планини от отпадъци гният на всеки ъгъл и жилища (силно казано), разположени едно върху друго. На това място, простиращо се на едва 2 кв. км, живеят над 1 млн. души. Трудно е да си представим някаква причина, поради която турист може да иска да види подобно място, но явно за всеки влак си има пътници, а този е очевидно пренаселен, след като местните туроператори регистрират повишаващ се интерес към тази услуга всяка година. 
Гарата Chhatrapati-Shivaji е една от емблемите на викторианската архитектура

След потискащата картина на Дхарави не ви остава нищо друго, освен да балансирате с блясък и пищни картини. Мумбай е точното място за това, защото е център на мултимилиардната индийска киноиндустрия „Боливуд“. Едни от най-известните киностудии са „Филмалая“ и „Филм сити“, които са разположени в северната част на града.

С контрастите си Мумбай е шок за всички сетива, като трябва да имате предвид, че градът ще представлява предизвикателство и за вкусовите ви рецептори. Индийската кухня е известна със своята пикантност, така че не се впускайте в кулинарни експерименти, защото каквото и да си мислите, стомасите ви не са подготвени за най-екстремните предложения. Избягвайте и хилядите места за хранене по тротоарите, които може да ви се струват като част от очарованието на пътешествието, но бързо може да сложат неговия край.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ