Жеч посполита – Жеч популиста*

Управляващата „Право и справедливост“ обеща милиарди преди вота за Сейм на 13 октомври

iconomist
iconomist / 13 October 2019 12:55 >
Жеч посполита – Жеч популиста*
Намерения: Лидерът на ПиС Ярослав Качински обеща да превърне Полша в „държава на благоденствието“
Преди изборите за Европейски парламент през май т. г. управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС) на Ярослав Качински раздаде на пенсионерите еднократен бонус за 11 млрд. злоти ($2,8 млрд.). Резултатът бе само едно място повече за нея – 26 срещу 25 за опозицията.


На парламентарните избори на 13 октомври залогът е по-голям – ПиС иска да запази властта си. Затова в типичния си популистки стил Качински щедро обеща: „В края на 2020 г. минималната заплата ще достигне 3000 злоти, а в края на 2023 г. ще е 4000 в сравнение със сегашната – 2250 на месец. Още през 2021 г. повечето пенсионери ще получат 13-а и 14-а пенсия“, заяви той в началото на септември пред привърженици, цитиран от Ройтерс. А на 21 септември премиерът Матеуш Моравецки обеща най-малко 1 млрд. злоти ($250 млн.) за големи и средни иновативни компании, както и данъчни облекчения за най-малките полски фирми. „Все по-ниски данъци, все по-големи инвестиции. Това ще натежи до известна степен на бюджета, но ще понесем тези разходи, тъй като имаме ефективна и справедлива държава и добре управлявани обществени финанси“, изтъкна той на митинг в Катовице, като добави, че минималната пенсия ще нарасне от 1100 на 1200 злоти и плащанията за фермерите ще се увеличат, без да навлиза в подробности. 


Силен икономически растеж

Всички тези мерки са част от програмата, обявена през февруари, за увеличение на държавните разходи с $10 млрд. годишно, които ще бъдат насочени към повишение на детските надбавки и пенсиите и подобряване на транспортната инфраструктура. Целта на ПиС е за пръв път от 1990 г. насам да премахне догодина бюджетния дефицит, което би увеличило обществената подкрепа за амбициозните ѝ планове за обществени разходи. Според критиците обаче те са твърде оптимистични на фона на очакваното икономическо забавяне.

Социологическите проучвания сочат, че партията ще спечели около 43% от гласовете срещу 41% за опозицията, което би означавало комфортно мнозинство за управляващите, така че те не би трябвало да се притесняват за резултата от изборите. Но кампанията бе много тежка и имиджът на ПиС пострада от серия политически скандали, припомня Ройтерс. Председателят на Сейма бе принуден да подаде оставка, след като медиите разкриха, че е използвал правителствен самолет за частни пътувания със семейството си. Оттегли се и зам.-министърът на правосъдието заради опита му да дискредитира съдии, критикуващи съдебната реформа на ПиС, която бе причина и за санкции от страна на Еврокомисията, разпространявайки слухове за личния им живот.

Освен това, както резултатите от европейските избори, така и тези от местния вот преди 1 г. показаха възраждане на опозицията. Тогава ПиС получи 32,1%, а опозиционните „Гражданска платформа“ и аграрната Полска народна партия – съответно 24,7% и 16,6%. Освен това опозицията спечели кметските места във всички големи градове, включително Варшава, Краков, Гданск и др. „Създадохме ефективна сила срещу ПиС“, възкликна лидерът на „Гражданска платформа“ Гжегож Схетина.

Най-важното за управляващите е, че икономиката на страната се развива стабилно, с едни от най-високите темпове в ЕС. Според нов доклад на консултантската фирма McKinsey и сп. „Форбс“ полският БВП почти се е утроил за последните 28 г., а след приемането в ЕС през 2004 г. е нараствал средно с 4%, над 3 пъти по-бързо от средните за ЕС 1,2%. 

Докладът „Polska 2030“ очертава два възможни сценария за следващото десетилетие – основен и оптимистичен. Според първия БВП ще нараства средно с 3% годишно, а БВП на човек ще се увеличи от сегашните 12 400 на 18 500 евро – колкото е сегашното равнище на Португалия. Според оптимистичния БВП ще расте с 5% годишно и ще се удвои през 2030 г., като на човек ще достигне сегашното равнище на Испания – 24 300 евро.


„Държава на благоденствието“

ПиС обеща, ако спечели изборите на 13 октомври, да изгради на практика „държава на благоденствието“. Преди 4 г. партията взе властта благодарение на програмата си 500+, с която раздаде по 500 злоти месечно за всяко второ и следващо дете в семейство. Тя беше общо взето успешна, съгласява се експертът по неравенство в доходите Михал Бжежински от Варшавския университет, цитиран от Balkan Insight. Партията цитира данни на Евростат, съгласно които през 2016 г. крайната бедност сред полячетата е спаднала от 24,2% на 17,9%. Но според проучванията на Бжежински само 37% от правителствените средства чрез тази програма, а те възлизат на 9 млрд. евро годишно, или 2% от БВП, достигат до бедните семейства. През 2019 г. ПиС разшири 500+ и за семействата с едно дете, но според експерта тези пари се насочват предимно към семействата със средни и високи доходи, които най-малко се нуждаят от тях. Затова през лятото дойдоха като шок за управляващите данните на Националната статистическа служба, че въпреки положителната картина за икономиката крайната бедност в Полша е нараснала приблизително с 1% от 2017 до 2018 г. Цялата система за социално подпомагане, и по-специално програмата 500+, както и праговете, над които се получават облаги, не са коригирани съобразно инфлацията, изтъкна Бжежински. Тоест при сегашната растяща инфлация, особено при хранителните стоки, реалната стойност на помощта намалява. „Освен това високите разходи за 500+ са за сметка на други сектори. Неслучайно все по-често има стачки на лекари и учители заради тежкото състояние на здравеопазването и образованието; увеличават се и оплакванията от ниско заплащане на други съсловия. На всичкото отгоре около 100 000 жени са се отказали от работата си заради програмата 500+, която очевидно има възпиращ ефект върху трудовата заетост на жените. „Така че според мен начинът, по който бе съставена програмата, и липсата на каквито и да било оценки за ефективността й означават, че бе въведена с цел да носи гласове“, добавя Бжежински. 

Ето още едно противоречие между добри резултати и реални ползи. В момента по-малко от 4% от работната сила в Полша са безработни. Това обаче повишава възходящия натиск за увеличаване на заплатите в страната, която все още разчита до голяма степен на евтината работна ръка. Между 9 и 13% от работниците са на минимална работна заплата, което е едно от най-високите равнища в ЕС, а и мнозина са на временни трудови договори. Същевременно Полша има регресивна данъчна система, сочи анализ на Института за структурни изследвания. „Това означава, че налага по-голямо данъчно бреме върху хората с ниски доходи, а това не съответства нито на правилата за социална политика, нито на тенденциите в други страни“, пише авторът на анализа Якуб Савулски. Независимо от степените на доходите ефективното данъчно бреме върху трудовите възнаграждения възлиза на около 37%.

И накрая, въпреки силата на полската икономика и съответно на социалните програми, страната продължава да изпитва дефицит на върховенство на закона, независима съдебна власт и свободни медии. Според професора по конституционно право Войчех Садурски, цитиран от центъра Carnegie Europe, тези институции са последователно подкопавани от днешното полско правителство: „Ако ПиС спечели изборите, тя ще довърши овладяването на съдилищата и вероятно ще намери законово основание да превземе останалите частни медии чрез изисквания за огласяване на собствеността им. Това до голяма степен ще означава краят на конституционната демокрация.“


* Жеч популиста – популистки дела (игра на думи от традиционното наименование на Полша Жеч посполита – обществени дела или република)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ