Забавяне

АЕЦ „Козлодуй“ влиза в Топ 10 на най-печелившите фирми в региона

iconomist
iconomist / 12 October 2019 12:32 >
Забавяне
Българска компания – АЕЦ „Козлодуй“, за първи път е включена в класацията на десетте компании с най-висока марж на печалба спрямо приходите
Големите компании от региона на Югоизточна Европа забавят ръста на приходите и печалбата си през 2018 г., показва 12-ата годишна класация на информационната агенция SeeNews. За предходната година приходите на стоте най-големи компании от региона се увеличават с11%, достигайки €126,3 млрд. Тяхната съвкупна печалба възлиза на €5,7 млрд., като показателят нараства със 17%. Но спрямо година по-рано показателите са забавили ръста си, който е бил съответно 13% и 22%.


Ръстът на приходите през 2018 г. се дължи на увеличението на доходите, което стимулира вътрешното търсене, както и на по-големите чуждестранни инвестиции в региона, пишат авторите на изследването. От значение са и евтините кредити, както и доброто състояние на икономиките в Западна Европа, които са основните търговски партньори на страните от региона.

Лидерството по приходи е доминирано от шест представители на петролния и газов сектор (виж табл. 1). На първо място се нарежда притежаваният от Renault румънски автопроизводител Automobile Dacia, който запазва миналогодишната си позиция с оборот от €5,348 млрд. през 2018 г. Най-голямата по този показател българска компания е „Аурубис България“ (8-о място, €2,576 млрд.), която е и най-голямата компания от сектора за добив на метали в региона. Прагът за влизане в класацията за 2018 г. е €569 млн. при €515,5 млн. година по-рано, показва статистиката на SeeNews.

Десетте най-големи компании реализират 27% от приходите в Топ 100, като сред тях няма промени. Румъния доминира в Топ 100 по приходи, като 54 от компаниите са базирани в страната, докато Албания и Молдова нямат свой представител.

Българска компания – АЕЦ „Козлодуй“, за първи път е включена в класацията на десетте компании с най-висока марж на печалба спрямо приходите, същевременно правейки дебют в Топ 100 (виж табл. 2). Приходите на ядрената централа през 2018 г. за първи път преминаха границата от 1 млрд. лв., подкрепени от по-високите продажби на електроенергия на свободния пазар. Класацията се оглавява от белградското летище „Никола Тесла“, което включва в приходите си концесионна такса от € 500,1, платена от френската група Vinci Airports.

Но друга местна компания – „Лукойл Нефтохим Бургас“, влиза сред десетте най-губещи фирми с отрицателен марж заради загуба от €130 млн. при печалба от €155 млн. за 2017 г. Негативната класация е водена от румънската електроенергийна компания Complexul Energetic Oltenia, която отчита загуба от €243 млн.

Включените в Топ 100 по приходи за 2018 г. български компании са 10 на брой – колкото и в миналогодишната класация (виж табл. 3). Въпреки влизането на АЕЦ „Козлодуй“ листата е напусната от „ЧЕЗ Електро България“.В класацията на стоте най-големи банки УниКредит Булбанк запазва шестата си позиция с активи за €9,926 млрд. Там лидер е румънската Banca Transilvania с активи за €15,892 млрд.


Текстът е публикуван в брой 40/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ