Разходи като на шейхове

Катар харчи с размах, за да привлече света

iconomist
iconomist / 06 October 2019 13:10 >
Разходи като на шейхове
Източник: Shutterstock
Климатичните инсталации са навсякъде на стадион „Халифа“
Яна Касова, пратеник на bgathletic.com в Доха

Бюджетът за организация на световно първенство по лека атлетика е между 26 и 28 млн. долара. Но не и когато то се организира в Катар. 17-ият шампионат на Царицата се провежда между 27 септември и 6 октомври в Доха, но официален разчет на огромните разходи по него не се обявяват публично. А близо 30-те милиона долара, официално декларирани от Катар, вероятно са поне двойно повече. Но какво значение имат парите, когато шейх е президентът на организационния комитет.

Разходите за организацията на световното първенство не се пестят и защото то е една от най-големите проверки на Катар преди футболния Мондиал. Емирството все повече търси възможности да се отваря към света. А спортните събития са голяма възможност за това. Лично шейх Йоан бин Хамад ал Тани, който е брат на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и шеф на местния олимпийски комитет, е президент на организационния комитет. Двамата братя, от различни майки, официално откриха и шампионата на планетата по лека атлетика миналата седмица.

Екстра разходите

Едно огромно перо от огромните харчове за шампионата е за битката с високите температури и влажността в катарската столица. Стадион „Халифа“ е климатизран и ако оставим настрана разхода за модернизирането на съоръжението заради футболния Мондиал през 2022 г., не можем да подминем електроенергията, която ежедневно се плаща за осигуряване на температура около 25 градуса на 48-хилядния стадион.

И ако състезанията на „Халифа“ се провеждат на оптимални температури, то голяма инвестиция беше нужна, за да се осигурят такива и за участниците в шосейните дисциплини – маратон и спортно ходене. Най-дългите дистанции са на трасе, изградено на крайбрежния булевард „Корниш“. Но състезанията започват около полунощ в търсене на температура, която да запази здравето на атлетите. Дългото 7 км трасе е изцяло затворено по време на цялото първенство и на него са изградени допълнителни системи за осветление – така че да бъде светло като в ден. Само монтажът на огромните стълбове за уличното осветление, разположени през пет метра, надвишава няколко милиона долара. Разходът около организацията на бяганията в екстремни условия се повишава с добавянето на допълнителни медицински екипи и линейки, вода, лед, както и със специалисти, отговарящи за изследване на реакциите в организма на спортистите. Всеки атлет има възможност да поеме термометър във формата на хапче, който да дава непрекъснато информация за жизнените функции към екип на място.

Катарските организатори въведоха много новости в презентацията на шампионата. Една от най-впечатляващите е няколкоминутно светлинно шоу, което представя финалистите на спринтовите дисциплини.

Към Мондиала

Катар е следен под лупа в стъпките си за организацията на световното първенство по футбол само след три години. Но с икономика, задвижвана от третите най-големи запаси от петрол и природен газ в света, правителството осигурява мащабна промяна на страната си в подготовка на футболното предизвикателство.

Мащабни инфрастуктурни подобрения в Доха ще осигурят нов облик на града за Мондиала. В последните години 95% от старите сгради в града са съборени и заменени с нови, а по-тесните булеварди се превръщат в не по-малко от осемлентови магистрали на няколко нива.

В град, в който хората не се притесняват как ще заредят колите, градският транспорт доскоро не е бил грижа №1. И едва в последните години нуждите от метро станаха приоритет. В момента работещите метростанции са само по булевард „Корниш“ край морето, но до края на годината подземната железница ще достигне и до националния стадион „Халифа“, който ще бъде централна арена и за футболното световно. Стадионът е в зоната Aspire, където са концентрирани тренировъчни съоръжения и такива за официални събития за всички видове спорт. 

Текстът е публикуван в брой 39/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ