Френски оптимизъм

Кадрите са основният проблем на френските компании, които работят у нас

Емил Петров
Емил Петров / 07 October 2019 14:49 >
Френски оптимизъм
Източник: Shutterstock
НА ПЪТ: Следващата голяма френска инвестиция е на компанията BiC, която ще отвори център за услуги в София
Как изглежда България през очите на френските инвеститори? Изследване на компанията Ipsos по поръчка на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) за първи път хвърля светлина върху това. Проучването оценява условията за бизнес в страната през погледа на френския бизнес, като в него са анкетирани 85 от общо 235 фирми, членуващи в камарата.

"Над три четвърти от анкетираните определят бизнес средата като много привлекателна или по-скоро привлекателна за инвестиции", казва Виолета Танчева-Рубино от Ipsos. Според половината от анкетираните икономическата обстановка е задоволителна. Повечето смятат, че средата ще се запази, като едва под 10% са негативно настроени. Френският бизнес е оптимист и по отношение на инвестициите – около половината анкетирани твърдят, че със сигурност или по-скоро ще направят инвестиции в сгради, машини и оборудване, докато само според една трета това няма да се случи.

Отношението на френските компании към професионалната квалификация е позитивно и две трети от компаниите твърдят, че ще инвестират в нов персонал, показва проучването. По въпроса за въвеждане на еврото в България мненията са разделени – около 40% смятат, че влизането в еврозоната би се отразило позитивно на икономическия ръст, но почти същият дял смята обратното.

Отвъд положителните нагласи
Но проучването показва също, че почти половината компании срещат трудности при осъществяване на дейността си в страната. Липсата на квалифицирана работна ръка е основният проблем, посочен от 48% от анкетираните компании. Следващ по ред е бюрокрацията, която е проблем за 32%. На трето място със 17% се нарежда корупцията, а на четвърто с 15% - слабата и променяща се често нормативна среда.

Но недостигът на кадри сериозно пречи на увеличаването на инвестициите, въпреки че това е общ проблем за икономиката през последните години. Председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе дава за пример френския гигант "Монтюпе", който, започвайки дейността си преди 11 години, е смятал да наеме 3000 души за своето предприятие за алуминиеви блокове за автоиндустрията в Русе. В момента са само 1500. "Но все пак сме в страна, в която демографската крива е най-лошата в Европа. Според мен това е основното предизвикателство", казва Делайе. "Много образовани българи напуснаха страната, сега младите хора, които идват от чужбина, са повече, отколкото преди няколко години. Това е добра тенденция, но все още недостатъчна да компенсира негативната крива", коментира председателят на ФБТИК.

Въпреки направените през последните десетилетия инвестиции в пътна инфраструктура свързването между отделните региони също остава сериозен проблем.

"Трябва да се подобри състоянието на инфраструктурата, така че да стимулираме придвижването от район в район. Сега не е така, казва Стефан Делайе, като дава за пример Видин, който се намира само на 250 км от столицата. – Безработицата във Видин е 25%, това е прекрасен град, но там е трудно да се създаде бизнес, защото изминаването на разстоянието от София отнема 5 часа", илюстрира шефът на Френско-българската търговска и индустриална камара.

Като примери за нови френски инвестиции той дава втората фаза на завода на производителя на оборудване за самолетната индустрия "Латекоер" край Пловдив, както и бъдещия център за услуги на производителя на канцеларски материали, самобръсначки и запалки BiC в София с над 200 работни места.

"Във френските компании има оптимизъм, никой не казва, че иска да напуска страната. "Сосиете Женерал" продаде бизнеса си, защото имаше решение да останат само там, където са в топ 3. В България те трябваше да постигнат ограничен растеж, или да купят нова банка, но предпочетоха да продават", коментира Стефан Делайе.

Той смята, че с концесията на столичното летище, където победител е консорциум, воден от френски инвестиционен фонд, Франция ще отиде от десето място в топ 3 на инвестициите в страната.

Текстът е публикуван в брой 39/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ