Чистка на стотици данъчни подготвя Националната агенция за приходите

Между 200 и 300 души от „оперативния контрол“ ще загубят работата си от първи май

Националната агенция за приходите (НАП) ще съкрати близо 300 свои служители от звеното за оперативен контрол. Те работят във всички териториални дирекции из страната, а решението ще влезе в сила от първи май, съобщиха два напълно независими източника пред „Икономист“.

Чистката идва след като един данъчен почина в следствие на прострелните рани, които получи, а други 30 бяха арестувани за рекетиране на фирми и публичното изобличаване на техен колега в ефира от популярно телевизионно предаване. Мярката напомня радикалното уволнение на повече от 10 000 полицаи, които предприе грузинското правителство в началото на този век, заменяйки ги с нови, по-високо платени и по-млади служители.

В същото време обаче съкращенията се правят само в една от службите, които са печално известни, а примери за корупция има в почти всеки отдел на данъчните. Един от уволнените служители разказва пред  „Икономист“, че констатации на корупция има в абсолютно всички звена. Реакцията на ръководството обаче е да закрие изцяло едно звено, което се прочу напоследък, а на другите места не се предприема нищо, поне засега. Не е ясно и дали висшето ръководство на НАП извършило функционален анализ и разполага с информация, която да оправдае подобно действие.

Служител, който губи работата си, но трудовата му биография е безупречна и никога не е санкциониран заяви, че ще съди данъчната администрация затова, че маскира със съкращения опит да се отстранят корумпирани служители, но редом с тях се уволняват и добросъвестни данъчни.

Коментари