ЧЕЗ се опасява, че купувачът „Инерком“ няма да осигури пари за сделката

Според Вацлав Пачеш от Надзорния съвет премиерът Борисов не иска компанията да работи в България

Премиерът на България Бойко Борисов не иска ЧЕЗ да работи в страната. Това заяви в специално интервю за БНР ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш. Той се опасява, че „Инерком“ няма да успее да плати сделката, особено след изтичането на документ, свързан именно с финансирането й.

Пачеш допълни, че самата сделка между ЧЕЗ и „Инерком“ няма политически нюанс в Чехия, но премиерът Андрей Бабиш не одобрява ръководството на ЧЕЗ и вероятно, след като утвърди позициите си, ще направи промени. Самият Пачеш допусна, че и той ще бъде освободен.

Пачеш разказа какво е обсъждано на срещата между ръководството на ЧЕЗ и Гинка Върбакова:

„Двата екипа заедно приготвят документите за компетентните органи, които трябва да одобрят сделката и по-специално Комисията за защита на конкуренцията. Става дума за регулаторни органи основно в България, не толкова в Чехия. Доколкото знам този процес върви гладко.Другият въпрос, която е бил обсъждан, е възможността българската държава да влезе в сделката и може би да притежава голяма част от активите.
Това е голям проблем заради арбитража с българската държава. Ако българската държава придобие пакетът, който продаваме, или половината от него, това би могло да стане след преключването на орбитражното дело. Доколкото зная, то е за повече пари, отколкото сега „Инерком“ трябва да плати по сделката, обясни Пачеш.
Разбира се, ако българската държава придобие активите, които ние продаваме, това ще бъде сериозен правен проблем. Въпреки това правните екипи започнаха работа и резултатът ще бъде ясен след седмица, две или може би повече. Тъй като наистина това е много сложен правен казус, той беше отложен, но екипите и на двете компании работят по него“.
Ние водим вътрешно разследване за изтичане на чувствителни документи от сделката, чието оповестяване може да провали опитите за финансиране на „Инерком“ за цената по придобиване на активите на ЧЕЗ, каза още Пачеш.

Коментари