ЧЕЗ: Канихме българското правителство в сделката

Според шеф в чешкия холдинг до арбитраж се е стигнало след като се изчерпило търпението
bTV

Предлагахме на българското правителство да участва в сделката за ЧЕЗ, но то отказа. Това казва в интервю за чешкия вестник „Лидове новини“ Томаш Плескач, който отговаря за задграничните дейности на компанията и е един от главните преговарящи с Гинка Върбакова за възможността българската държава да участва в сделката. „През 2016 г. към нас се обърнаха няколко кандидати. На всички казахме, че сме благодарни за интереса, но „ЧЕЗ Груп” не може да продаде такива активи току-така. Ако решим да продадем, ще преминем през процес на подбор. Това се случи в края на 2016 и 2017 г. За това, че такъв процес тече, в България знаеха кажи-речи всички“, обясни Плескач пред изданието, цитирано от bTV. По думите му първоначално девет компании, базирани в България, са изразили желание да купят ЧЕЗ. Плескач обяснява, че постепенно списъкът на кандидатите да купят ЧЕЗ се е стеснил, защото някои от тях не са имали необходимите средства. „При преговорите цената непрекъснато нарастваше, за да достигне стойността, която вътрешно бяхме определили като най-ниската възможна, при която сме готови да продадем. И накрая останаха двама кандидати, единият от които получи ексклузивитет и се съгласи да подпише договор с нас“, допълва той. Плескач е категоричен, че този кандидат – „Инерком“ е известен в България поне от септември миналата година. „Всички знаеха кой е „Инерком”. Това е компания, която не е най-голямата на българския енергиен пазар, но от друга страна е оператор на сравнително голям брой български фотоволтаични централи, не е фирма без име и история“, казва шефът в ЧЕЗ. „Стигна се до финализирането на договора и в този момент някой в България сякаш се уплаши, не мога да си го обясня по друг начин. По мое мнение страхът лежи преди всичко във факта, че се отделя собствеността върху българските ни активи и международния арбитраж срещу българската държава“, коментира Плексач.
Той обяснява и как се е стигнало до арбитража. „Търпяхме дълго време. Нашето търпение се доказва и от факта, че сме последният голям инвеститор в електроразпределението, който започна международен арбитраж. Двама други – австрийската EVN и „Енерго-про“, започнаха арбитражни процедури пред нас. Ние започнахме арбитража през 2016 г., но преди това станаха много неща. През 2009 г. ГЕРБ спечели изборите и състави правителство. Нашата дейност в България в това време беше доста безпроблемна. Промяната настъпи в момента, когато падна правителството му, за което той обвини цените на тока, а оттам и ЧЕЗ“, посочва Томаш Плескач, припомняйки протестите от 2013 г. Плескач обяснява каква е разликата при отчитането и плащането на тока в България и Чехия. Докато в България отчитането на електромерите става всеки месец, в Чехия се заплаща депозит и след това се получава годишна сметка, след което се доплаща разликата или се връща част от депозита.
През 2015 г. информирахме правителството, че обмисляме да заведем международния арбитраж. След това има шестмесечен период, който правилата дават на страните да се споразумеят за приятелско решение на спора. Няколко пъти попитахме българската държава дали иска да си говорят с нас, винаги отговорът бил не. И така започнахме арбитража – през юни 2016 г.

Коментари