Цвета Караянчева подкрепя идеята за общ бюджет на Еврозоната

Един от приоритетите на българското председателство е намаляването на икономическите и социални различия в ЕС, подчерта председателят на Народното събрание
БТА

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призова днес за запазването на политиката на сближаване в бюджета на ЕС до 2027 г. Караянчева съпредседателства среща на представителите на националните парламенти в ЕС, свикана в Европейския парламент в Брюксел.

Това е седмата поредна среща, на която обсъждаме бъдещето на ЕС, отбеляза при откриването на форума председателят на ЕП Антонио Таяни. Той уточни, че това е най-голямото интерпарламентарно събитие в Европа.

Обединяват ни усилията на парламентите да допринесат за финансов растеж в ЕС, посочи в словото си Караянчева. Тя изрази увереност, че пред никой от парламентаристите не стои въпросът Европа да се развива на различни скорости. Призовавам към единство и сплотеност, дебатът за бъдещето на ЕС е изведен на преден план от българското председателство на Съвета на ЕС, добави Караянчева.

Свидетели сме на сериозни предизвикателства, за които са необходими гъвкави и ефикасни решения. България по време на председателството работи за по-нататъшната интеграция на икономическия и паричния съюз. Подкрепям повдигането на въпроса за общ бюджет на еврозоната, ЕС ще спечели от присъединяването към еврото на максимален брой държави, допълни тя. Председателят на Народното събрание постави въпроса за отражението върху общностния бюджет от оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Караянчева посочи, че един от приоритетите на българското председателство е намаляването на икономическите и социални различия в ЕС. По нейните думи дебатът за бъдещето на политиката на сближаване е особено важен за нашата страна и за догонването на развитието на по-напредналите в ЕС.

Коментари