Хиляди протестираха в Ирак срещу ударите по Сирия

Престанете да унищожавате Сирия, както унищожихте нашата страна, скандира множеството
Gulliver Photos/Getty Images

Няколко хиляди иракчани демонстрираха вчера против западните въздушни удари по Сирия, като някои участници запалиха американски знамена, съобщи Франс прес. Протестните акции се състояха по призива на шиитския лидер Моктада Садр.

„Престанете да унищожавате Сирия, както унищожихте нашата страна“, скандираше тълпата, събрала се на площад Тахрир в центъра на Багдад, 15 години след оглавеното от САЩ нашествие в Ирак и последвалото падане на режима на Саддам Хюсеин.

Десетки мъже развяваха иракски и сирийски знамена, а жени в черни бурки изгориха американското знаме, скандирайки „Не на Америка, не на бомбардирането на сирийския народ“.

На вчерашните демонстрации, които освен в Багдад, се състояха в Наджаф и Басра, бяха издигани и лозунги срещу Великобритания и Франция. В Басра бяха горени американски и израелски знамена, а в Наджаф, свещения за шиите град, където живее Моктада Садр, десетки мъже дефилираха със сирийски знамена в ръка.

В събота Ирак изрази безпокойство, след като САЩ, Франция и Великобритания нанесоха същия ден ракетни удари по обекти на сирийското правителство в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие по контролиран от бунтовници град на 7 април.

Антивоенни демонстрации имаше и в много западни държави.

Коментари