Хамелеонът Бандерас вече е Пикасо

Алекс Рич изпълнява ролята на прочутия художник на млади години във втория сезон на тв поредицата „Геният”, който започва да се излъчва на 22 април
Gulliver Photos/Getty Images

Слаб, състарен, без коса и без вежди – направо не е за вярване как изглежда напоследък Антонио Бандерас. Верен на принципа „изкуството иска жертви”,  испанският актьор хамелеон се е съгласил да се промени до неузнаваемост, за да се слее максимално с прочутия си сънародник Пабло Пикасо. На него е посветен вторият сезон на поредицата „Геният”,  чийто старт в България е на 22 април в 21:55 часа по тв канала National Geographic”.

 

След изключителния успех на първия сезон, чрез който преди няколко месеца съпреживяхме историята на Алберт Айнщайн, сега зрителите по целия свят тръпнат в очакване да видят как ще бъде пресъздаден на малкия екран животът на ексцентрика, който преди да си отиде, заявява: „Майка ми ми казваше: „Ако си войник, ще станеш генерал. Ако си монах, ще станеш папа”. Аз обаче бях художник и станах Пикасо”. Историята му е събрана в десет епизода, продуцирани от носителите на „Оскар” Брайън Грейзър и Рон Хауърд (Fox 21 Television Studios и Imagine Television). Епизодите са заснети на места, където е живял и работил Пикасо, включително в къщата, в която е роден, в църквата, където е кръстен, и на арената за борба с бикове, която често е посещавал на младини.

Естествено информацията за преобразяването на Бандерас се появи в мрежата благодарение на папараци, щракнали го именно в Малага, Испания – роден град и на художника, и на актьора. Правят „удара” си, докато Антонио и порасналата му вече дъщеря се радват на празничните светлини преди Великден. Мнозина от почитателите на 57-годишния Бандерас са ужасени от мисълта, че любимецът им е нелечимо болен. От тв продукцията обаче бързо ги успокояват – всичко е заради Пикасо. А актьорът пък пуска в инстаграм снимки, с които подсказва вещата работа на гримьорите и фризьорите, многократно трансформирали лика му. Все пак пред камерата той живее като Пикасо на възраст от 40 до 91! За по-младите му години е поканен актьорът Алекс Рич, познат от поредиците „Блясък” и „Истински детектив”.

„Дали съм постъпил правилно, като приех ролята на моя велик сънародник? Ще разберем съвсем скоро. Едно обаче със сигурност мога да кажа: целият ми живот по един или друг начин е свързан с гениалния художник. Дори си спомням, че като ученик редовно минавах покрай къщата, в която той е роден”, споделя Бандерас. А за да се потопи напълно в ролята, той не пропуска да „тренира” с четки и бои, опитвайки се да рисува копия на творби на Пикасо. „Направих три-четири картини. Така маховете ми с четката започнаха да изглеждат по-естествени”, допълва Бандерас пред Entertainment Weekly.

Според изпълнителния вицепрезидент на National Geographic – Каролин Бернщайн, испанският актьор идеално се вписва в образа на страстния и харизматичен Пикасо. Сериалът разказва биографията му, като акцентира и на някои тайни от забележителния му живот. „Общото между Антонио и Пабло е не само в това, че са родени в Малага. И двамата излъчват харизма и страст, а артистизмът им не познава творчески граници”, допълва Бернщайн.

„Историята на Пабло Пикасо отдавна ме възхищава, изпитвам дълбоко уважение към този човек – казва още Бандерас. – Изключително съм развълнуван от възможността с целия екип да разкажем истинската история на един от най-влиятелните художници в света.” А продуцентът Рон Хауърд е категоричен: „Антонио беше нашият най-естествен избор. Той внесе в образа онази истинност, която всички ние търсехме, защото като актьор притежава потресаващ творчески диапазон”.

Сериалът се превежда на 45 езика и ще се излъчи в повече от 170 държави. И

Текстът е публикуван в брой 15/2018 г. на списание „Икономист“, който може да купите в разпространителската мрежа.

 

Коментари