Форумът, от който започват хиляди професионални кариери

Днес в хотел „Маринела“ в София бе даден стартът на „Национални дни на кариерата“ – Добра Кариера, Добър Живот – най-мащабния кариерен форум в България, който се провежда за 17-и пореден път през март и април.

Форумът отново предлага на студентите и младите специалисти възможност да поставят основите на своето сполучливо кариерно развитие, като им предостави шанса да срещнат стотици потенциални работодатели. Между 13-и март и 4-и април в осем университетски града в България – София, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Свищов, Бургас и Пловдив – търсещите нови възможности за работа специалисти имат шанс да се срещнат на живо с HR професионалистите от водещи големи компании в страната, предлагащи свободни стажантски и работни позиции в различни бизнес сектори.

Тази година форумът се разраства с още един град и за първи път ще се проведе в Габрово. Това е резултат както на икономическата ситуация в страната, така и на успеха на „Национални дни на кариерата“. Повишеният интерес на бизнеса към градовете с технически университети ясно показва нуждата на пазара от технически специалисти.

В откриването на събитието участваха представители на държавните институции, които изразиха подкрепата си към форума, изтъквайки социалното му значение.

В официалното откриване взеха участие:
– Йорданка Фандъкова – кмет на столична община
– Томислав Дончев – заместник министър-председател на Република България
– Лазар Лазаров – заместник министър на труда и социалната политика
– Ангелина Ламбрева – Директор на Дирекция „Висше образование“, Министерство на образованието и науката
– Полина Маринова – Директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“, гр. София
– Ивайло Найденов – държавен експерт в Дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност“;
– Светлозар Петров, Управител на ДжобTайгър ООД;
– Емануел Артур, Изпълнителен Директор, Нестле България.

Това е единственият форум в България, който свързва и представя на едно място представители на държавното управление, бизнеса, образованието и младежта. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова сподели с младите хора, че за нея е истинско удоволствие да бъде с тях и „нейното присъствие на откриването всяка година показва, че събитието е много важно“ и го определи като „най-прекият път за среща на бизнеса с младите хора“.

Кметицата изтъкна, че „фактът, че 131 компании присъстват показва, че бизнесът оценява това събитие и се нуждае от младите хора“. Заместник министър-председателят Томислав Дончев каза на младите хора, че „лично, преди официалното откриване, е посетил щандовете.“ Той не пропусна възможността да напомни на младите хора, че държавната администрация също има нужда от хора, като им каза, „че другата причина за неговата поява е да се срещне с интересни хора и да се опита да ги привлече, тъй като в своя екип има свободни места“. Лазар Лазаров, заместник министър на труда и социалната политика каза, че „организаторът на форума JobTiger, общината и министерството имат обща цел, а именно, да осигурят на всеки младеж да получи своето работно място“.

„JobTiger винаги е давал шанс на младите хора и към днешна дата те са значителен процент от всички служители, които носят със себе си иновативни идеи и креативно мислене. Това е една от причините „Национални дни на Кариерата“ да е толкова успешно събитие“ сподели управителят на JobTiger Светлозар Петров.

„През 15-те години на нашето участие в този форум успяхме да срещнем много млади хора, за да разговаряме с тях, да се вслушаме в техните нужди и да им помогнем да бъдат по-подготвени, когато започват професионалния си път. Много от тях днес са част от голямото семейство на Nestle, а до 2020 планираме да помогнем на още 200 младежи да стартират своята блестяща кариера“, сподели Емануел Артур, Изпълнителен директор на Нестле България.

Форумът в гр. София стартира днес, 13 март и продължава два дни. На него се представят 131 компании в различни бизнес сектори. Сред тях са финансови институции и банки, компании в сферата на ИТ и телекомуникации, производствени, консултантски и търговски фирми, индустриални предприятия, структури на държавната администрация и др.

„Национални дни на кариерата“ продължава със събития в още 7 академични града, както следва:

• София – 13-14-ти март, Хотел Маринела – зали София Гранд и Ефе;
• Варна – 19 март, Юнашки салон;
• Русе – 21 март, Русенски университет „Ангел Кънчев“;
• Велико Търново – 26 март, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, пети корпус;
• Габрово – 28 март; Технически университет;
• Свищов – 29 март; Стопанска академия „Д. А. Ценов“;
• Бургас – 2 април, Бургаски свободен университет;
• Пловдив – 4 април, Пловдивски Панаир, Конгресен Център.

„Национални дни на кариерата“ всяка година се посещават от между 15 и 20 хиляди млади хора, като през годините над 40 000 от тях са започнали професионалната си кариера от тук. Статистиката показва, че средно един на всеки шест посетители успешно започва работа или стаж. Това означава, че посещението на студентите и завършилите специалисти на форума представлява отличен шанс за старт в кариерата и то в едни от най-добрите компании в страната.

Коментари