Училищната мрежа е достигнала лимита си на оптимизация

Министър Красимир Вълчев беше на посещение в Любимец
БТА

Училищната мрежа у нас достигна лимита на оптимизация и Министерството на образованието и науката няма да насърчава закриването на образователни институции. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с директори, учители и представители на синдикатите от област Хасково, съобщи пресцентърът на областната администрация.
Вълчев е пояснил, че през тази година вече няма да действа национална програма за оптимизация и общините няма да получават стимули за това. Всяко предложение, дошло от градоначалниците, ще бъде обсъждано и ще се търси балансирано решение, е уверил Вълчев.

Той е посочил, че МОН е изготвило списък със защитени училища и детски градини, за да бъдат запазени образователните институциите в по-малките населени места. „Въвеждаме финансови механизми, които да компенсират отдалечеността и трудността при намиране на учители в тях. Ще обмислим възможността да се позволи формирането на маломерни професионални паралелки в тези населени места, за да се насочи интересът на учениците към професионалното образование“, е казал Красимир Вълчев.
Той е добавил, че издигането на доверието към професионалното образование е една от големите задачи пред екипа на МОН. „Въведохме и документирахме модела на дуално образование. Започнахме с 50 училища и се надяваме да разширим обхвата. Пуснахме списък с 55 специалности, за които очакваме най-голям недостиг на кадри за пазара на труда в следващите 10 години. Още от есента те ще получат допълнително финансиране за мотивиране на учениците и ръководствата да предлагат прием и през следващите години“, е обяснил министърът.

По време на срещи в Любимец и Ивайловград Красимир Вълчев е подчертал, че през следващите месеци предстои много работа по задържането на приобщените с Междуинституционалния механизъм за обхват ученици. По думите му работата по обход на адресите на необхванатите ученици щял да продължи.

По време на българското Председателство на Съвета на ЕС ще бъде отворена дискусия за изграждане на система за проследяване на движението на децата в рамките на ЕС. Интерес към идеята са проявили държави като Испания и Норвегия, е посочил още той.
Посещението на министър Вълчев е било инициирано от депутата от ГЕРБ д-р Георги Станков. В работната група са участвали областният управител на Хасково Станислав Дечев, началникът на РУО – Хасково Христина Боева, кметовете на Любимец Анастас Анастасов и на Ивайловград Диана Овчарова.

Коментари