Ускорен растеж на френската трудовата заетост

Данните на Insee за безработицата и за заетостта в края на 2017 година вероятно ще се оценят като голям успех за провежданата от президента Еманюел Макрон реформа на френската икономика

Трудовата заетост във Франция нарасна в края на 2017 година за единадесето поредно тримесечие, при това с доста по-силно темпо спрямо предходните три месеца, показват данни на френската официална статистика Insee.

Френската заетост през периода октомври – декември се повиши с 0,3% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,2%, като нетното разкриване на нови работни места достигна 72 700 броя (спрямо 44 500 през третото тримесечие).

Заетостта в частния сектор се увеличи с цели 82 300, докато в обществения сектор беше отчетено намалени с 9600.

Спрямо година по-рано нетната трудова заетост се повиши през последното тримесечие на 2017-а с 268 000 (с 1,1%), като в частния сектор бяха разкрити 277 700 нови работни места при съкратени 8900 в сферата на публичните услуги.

Заетостта във френската индустрия нарасна с 6400 (повишение с 0,2%), като това е нейното първо нарастване от 2001 година насам. Запазва се тенденцията за подем на заетостта в строителството, като в края на 2017 година тя се увеличи с 13 200 след повишение с 2500 през предходното тримесечие, отчита френската официална статистика.

В сектора на пазарните услуги беше отчетен най-солиден ръст на заетите лица, като през четвъртото тримесечие на миналата година техният брой се увеличи с 59 700 (повишение с 0,5%) спрямо третото тримесечие и с цели 225 700 броя (с 1,9%) спрямо последното тримесечие на 2016-а година.

Трябва да се има предвид, че преди около месец Insee отчете рязко понижение на нивото на безработица през последното тримесечие на миналата година под важната бариера от 9% за пръв път 2009 година насам. Нивото на безработица спадна през периода октомври – декември на изминалата година до 8,9% от 9,6% през третото тримесечие.

Данните на Insee за безработицата и за заетостта в края на 2017 година вероятно ще се оценят като голям успех за провежданата от президента Еманюел Макрон реформа на френската икономика и по-специално в областта на трудовото законодателство. Макрон предприе редица непопулярни реформи, стремейки се да увеличи заетостта в дългосрочен план, като направи по-гъвкаво трудовото законодателство, намали потенциалните разходи и облекчи процесите по съкращаване на персонал, които според него обезкуражават френския бизнес при разкриването на нови работни места. Мнозина от профсъюзите в страната обаче продължават да предполагат, че новото трудово законодателство е по-вероятно да доведе до увеличаване на безработицата, но днешните данни сякаш не потвърждават тези техни опасения.

Коментари