Унищожителна солидарност

Липсата на държава ражда спонтанен гняв, който не случва на „чисти случаи“, за да експлодира. Но все по-малко стават онези, за които е важно какво се е оказало накрая
БТА
На пресконференция на 6 март районният прокурор на Пловдив Румен Попов (вторият отляво) и наблюдаващият прокурор Георги Пенев (вдясно) изнесоха подробности около делото срещу д-р Иван Димитров, които преобърнаха изцяло първоначалната картина

Има само един тип протести у нас, които могат да избухнат спонтанно във всяко време и които са безотносителни към политическата конюнктура. Не са за Пеевски, не са за цената на тока, не са за НАТО и Русия. Но са за една от главните причини да има изобщо – и понеже я няма – държавата:  да защитава живота и собствеността на гражданите си. От тригодишния Пепи Терзийски, удушен преди 17 години в София, до д-р Иван Димитров в Пловдив, убил крадеца си. И това е съвсем човешко – слава богу, още има човешко: солидарност. Малцина протестират за съдебна реформа, но мнозина са готови да излязат на улицата, като чуят за убито дете или за лекар, бранещ семейството си. Първично съчувствие, първична солидарност – понеже и ти си патил, или близките и приятелите ти са го преживели, или понеже всички ни е страх да не ни се случи. И не толкова мащабът на уличния протест, колкото гневът му – още по-многоброен пред медиите и в социалните мрежи, говори колко нагнетено е социалното напрежение. Разбира се, то може да помете съвсем случайно, или пък нарочно, управляващите. Случаят с Пепи за малко да свали правителството на Иван Костов. А този с Плъха и доктора в Пловдив можеше да подритне самопрострелялия се вече с ЧЕЗ кабинет на Бойко Борисов. Но се оказа, че Пепи го е удушила собствената му майка, а докторът е почти реплика на иконописеца Опиц, преследвал и убил преди 6 години наркоман с незаконно оръжие. И проблемът не е, че от този спонтанен социален гняв не падат правителства. А че е сподавен още в зародиш. Че дори си няма късмет с детонатора. Все се запалва от  фалшиви фитили – не че няма десетки и стотици други „чисти“ случаи на невинни жертви и на неизбежна отбрана. Но те не разпалват скупчения иначе кюмюр. Трябва да са идеални, за да избухне емпатия – като с някой доктор, който брани жената и двете малки деца от двама крадци, нахлули в къщата му с нож, докато всички спят. Случаите трябва да са идеални като за филмов сценарий. И когато сценарият лъсне като художествена измислица, социалният гняв се спихва. Но не угасва съвсем – експлозията е заменена от имплозия, която само чака следващия спусък, за да избие навън. А дотогава, и до всеки следващ подходящ случай, все повече изтънява завесата между измислицата и действителността.

Все по-малко стават онези, които имат търпение да видят какво се е оказало накрая. Даже не ги интересува краят, важно е само началото, понеже в него е целият смисъл. Грабят ни, убиват ни – какво тук значи този или онзи как точно е отвърнал на нападението. Какви ти предели на неизбежната отбрана – всеки трябва да може да гърми и не просто да се защитава, а да наказва. Защото тия гадове няма кой да ги спре и няма кой да ги накаже. Какво да звъниш в полицията, като тя няма да дойде навреме, а като дойде, има да пишеш кофи с мастило месеци наред, докато виновния ще са го пуснали, ако изобщо са го хванали. Как да не заличаваш следи, като законът брани престъпника, не жертвата. И се отприщва поредният законотворчески порив за пълно освобождение на самозащитата. Нали в Америка, където полицията е къде-къде по-чевръста от нашата, а съдът хич не си поплюва, всеки е волен да брани с каквито си ще пушкала дома си като крепост. Ние в беззащитните си колиби докога ще търпим? Но кои сме ние, ангели ли? Не сме ли често гадове? Да не сме всички – мнозина сме. А от време на време и останалите сме поне малки гадинки. Редно ли е когато – дори само инцидентно – си малка гадинка, да бастисаш друга, инцидентна или перманентна, малка гадинка? Редното обаче все по-трудно се познава. Редно значи да има ред. А за да го има, трябва да работи на практика. Може и първо да се изобрети почти на чисто.

Социален ред само от въображение обаче е социално инженерство. А работникът не тачи машината на инженера, докато не го научи да работи на нея. Той не може да оцени конструкта – само резултата. Чертежите за съдебна и меверейска реформа не срещат масово разбиране, защото резултатът е въображаем. Но той може да бъде приближен на ръка разстояние, ако изобретението е съвсем проста и универсално приложима схема. Като – битието определя съзнанието. Като – престъплението определя наказанието. Яснота на принципа без излишни разчленявания, степенувания и усложнявания. Приложение без ограничения, забавяне и посредници. Няма дори нужда от правоохрана, правораздаване и от право изобщо. Всеки е автономен съдник и изпълнител на място. Дефицитът на ред събужда масови когнитивни нагласи именно за такъв прост и ефективен нов ред. Патриотични политици се пререждат да го предложат. Но такъв нов ред не може и не трябва да има – тогава хептен няма да има ред. И в този текст  няма нов ред, закотвен в наличното безредие.

 

Текстът е публикуван в брой 10/2018 г. на списание „Икономист“, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Коментари