Умният дом тръгва от контакта

Смартсистемите за защита и контрол на жилището могат да се управляват от разстояние

През последното десетилетие представката „смарт“ не само че се лепна почти за всеки предмет, който може да си представите, но не пропусна и дома. Със събирателното smart home, („умен“ дом, бел. ред.) се означава цялата плеяда от свързани с интернет домашни устройства и приспособления, с които жилището ви става по-добре управлявано и контролирано.

И без да е специалист, човек може да направи дома си малко по-контролиран, да постигне енергийни икономии или поне да не се притеснява, че е забравил ютията включена, когато излезе. Устройствата за „умен“ дом се свързват с домашната Wi-Fi мрежа и се командват с приложение от сензорния екран на таблета или смартфона, като управлението им е интуитивно.

Домът е свързан с електричеството и оттук започва началото на неговото „поумняване“. Смартконтактът е най-простото и достъпно устройство, с което можете да обзаведете жилището си. Не е необходимо да подменяте електрическата инсталация – той се пъхва като щепсел във всеки наличен контакт и след това в него включвате какъвто уред си поискате.

С мобилното приложение от разстояние можете да го включвате и изключвате, както и да задавате часове на работа. Също така виждате и енергийната консумация на прикачените към него уреди. Сценариите за използване на тези контакти са най-различни. Дори и без да се налага да програмирате време за работа, най-малкото, което можете да направите, е да включите климатика през лятото, преди да се приберете.
Цената на смартконтактите е между 70 лв. и 110 лв. в зависимост от поддържаната мощност и допълнителни функции като енергийната консумация. Купувате няколко от тях, включвате ключовата техника, давате им имена и можете да хвърлите поглед както върху работата на устройствата, така и върху очакваната месечна сметка.

Осветлението също може да получи допълнителен интелект. Умните светодиодни (LED) крушки могат да бъдат програмирани кога да светят и изгасват – функция, използвана и през ваканцията, защото с нея имитирате, че има някого вкъщи. Дори да не сте направили програма, във всеки момент можете да включите осветлението. Освен това те имат и регулатор на силата на светене, както и на цвета. Нещо, което традиционните крушки не притежават. Струват 50 – 60 лв. за брой.

В добавка към основните аксесоари повечето производители предлагат и комплекти за наблюдение и защита на дома, в които е включен и един смартконтакт. Те струват около 300 лева. Стандартният комплект е с видеокамера и сензор за движение, като инсталацията му става за минути. Ако има инцидент, ще получите известие за него и през камерата ще видите дори и на тъмно какво се включва в наблюдаваното пространство. Можете да разширите системата с допълнителни камери и сензори за движение и датчик за дим. Не забравяйте и сирената с мощен звук. По този начин срещу няколкостотин лева ще изградите цялостна алармена система за дома, свързана с интернет.

Друга полезна добавка към системата е сензорът за наличие за теч. Той се поставя в близост до пералнята или на пода под мивката, така че в случай на наводнение ще бъдете незабавно уведомени и ще може да ограничите вредите от инцидента.

Умните колонки – свързаните с интернет високоговорители, с които можете да търсите информация в интернет и да пускате избрана от вас музика, също са част от тази категория техника за дома. Те използват гласовите помощници на Google, Apple, Amazon и други компании. Проблемът пред тяхното разпространение на местния пазар е, че все още доставчиците на услугата не я предлагат на български език.

При всички случаи, преди да започнете покупка на смартустройства, помислете за бъдещото създаване на система, която може да се развива и надгражда. Иначе ще стигнете до момента, когато за различните неща ще ви трябват различни приложения и услуги, което няма да е много умно.

Приложението подготви Драгомир Николов, с участието на Емил Петров и Стефан Антонов

Текстът е публикуван в брой 19/2018 г. на списание „Икономист“, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.