Трайно расте интересът към средно образование в чужбина

Най-търсени продължават да са специалностите, свързани с икономиката, бизнеса и мениджмънта

Вече 11 години консултантска агенция Едланта помага на българските ученици да продължат образованието си в престижни колежи и университети зад граница или да прекарат няколко седмици, изучавайки чужд език. Разговаряме с г-жа Ели Тончева, управител на агенцията.

– Г-жо Тончева, къде най-често българските родители избират да изпратят децата си на езикова ваканция?
– Предпочитаните дестинации са предимно в Европа и зависят най-вече от целта на летния езиков курс. За тези, които желаят да съчетаят полезното с почивка на морския бряг, са подходящи езиковите ваканции в Испания, Малта, Кипър, Португалия или Франция. Интересът към Англия и Германия се запазва постоянен. Все по-голяма популярност набират и спортните лагери, които съчетават езиковото обучение с интензивни занимания с професионални треньори по футбол, тенис, голф, водни спортове и др.

– Извън финансовите условия на какво трябва да обърнат внимание родителите при конкретния избор?
– Нашият съвет към тях е да изберат програма, свързана с индивидуалността на детето им. За тази цел е важно да се предостави възможно най-подробна информация за детето, за да може консултантът да предложи подходящи варианти и да помогне в избора. Родителите трябва да са наясно какво се включва в пакетната цена, да се срещнат лично с консултанта, който отговаря за организацията на пътуването, и да получат телефони за спешна връзка. Трябва да се има предвид, че някои езикови центрове са с капацитет до 200 – 300 деца, докато други могат да приемат не повече от 60 – 70; едни програми са подходящи за групи ученици, а други – за индивидуални пътувания.

– Какво показва Вашият опит – коя е подходящата възраст за едно дете да отиде за първи път на езикова ваканция?
– Децата са много различни, всяко има свое индивидуално развитие и затова е трудно да се говори за подходяща възраст. Обикновено участниците в летните езикови ваканции са на възраст между 11 и 17 г. Родителите трябва да преценят кога детето е готово за едно такова приключение. Много често изпращаме малки групи от по 2 – 3 деца, които са приятели или съученици, като предлагаме и специална отстъпка в цената. Ако детето е по-малко, препоръчваме фамилните езикови ваканции, които се предлагат в Англия, Малта и Франция.

– Освен практикуването на чужд език в естествената му среда какви са другите плюсове на този тип обучение за децата?
– Летният езиков курс дава възможност детето да се потопи максимално в естествената среда, където се говори чуждият език; да надгради знанията и да придобие повече увереност в комуникативните си умения. Наред с езиковото обучение има съпътстваща спортна и културна програма, организират се полудневни и целодневни екскурзии до различни забележителности. Вечерите са изпълнени със забавления – караоке, дискотека, викторини, кино, барбекю, интернационални вечери, конкурси и др. Освен това децата се научават на повече самостоятелност, дисциплина, разширяват кръгозора си и придобиват повече самочувствие, което дава отражение на мотивацията им с оглед на бъдещото им развитие. Децата не само учат, но се забавляват и релаксират в безопасна и подкрепяща среда.

– Увеличава ли се интересът към средното образование в чужбина? Какви нови възможности се предлагат на българския пазар през тази година?
– Да, определено се наблюдава трайна тенденция на нарастване на интереса. Това важи най-вече за Великобритания, където се предоставят най-големи възможности за избор, както и високи академични стандарти. Ценовият диапазон варира, като във Великобритания годишната такса за обучение и пълен пансион е между 10 000 и 40 000 паунда в зависимост от типа училище (държавно или частно). За другите европейски страни тя e между 25 000 и 35 000 евро. По традиция най-високи са таксите на частните пансионни училища в Швейцария (70 000 – 100 000 швейцарски франка).

– През последните години броят на желаещите да учат висше образование в чужбина като че ли непрекъснато нараства. Кои са най-популярните специалности сред българските кандидат-студенти?
– Най-търсени продължават да са специалностите, свързани с икономиката, бизнеса и мениджмънта. Все повече се засилва интересът към по-тясно специализирани сфери като: управление на проекти, събития или човешки ресурси, маркетинг, предприемачество, логистика, бизнес аналитикс, спортен мениджмънт и др. Нарастваща популярност добиват инженерните специалности, напр. строително инжeнерство, авиоинженерство, машинно инженерство, енергетика, индустриална химия, софтуерно инженерство, телекомуникации. Много млади българи търсят изява на своите артистични таланти, като избират специалности в сферата на дизайна (интериорен, графичен, продуктов, моден), а също и креативно писане, театрално изкуство, музикално продуциране и т.н. Медицина, право, архитектура, психология винаги ще бъдат актуални, но напоследък младите като че ли търсят специалности, които само преди 20-ина години не се преподаваха в университетите, напр. нутриционистика, киберсигурност, нанотехнологии, дигитален маркетинг, дизайн на компютърни игри, изкуствен интелект, 3D принтиране…

Повече актуална информация за възможностите за образование в чужбина, както и специални отстъпки от пакетната цена на езикови ваканции лято 2018, можете да получите на изложението „Европейско образование – пролет 2018“. То ще се проведе на 10 март, събота, в София, хотел „Хилтън“, и на 11 март, неделя, във Варна, хотел-галерия „Графит“. Предварителна регистрация за участие на www.edlanta.com

Интервюто се публикува със съдействието на консултантска агенция Едланта.

Материалът е част от специалното приложение „Образование“ на бр.9 на сп. „Икономист“.

Текстът е публикуван в брой 9/2018 г. на списание „Икономист“, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Коментари