Талантът не идва сам

Актьорите Пиърс Броснан, Силвестър Сталоун и Джони Деп са и художници. У нас – Николай Сотиров, Васил Петров и Катя Паскалева
Sylvester Stallone vor seinen Bildern, Kunst "The Electric Burst of Creativity" / Eröffnung Art Basel Miami Beach in Miami, USA am 02.12.2009 / Foto: BrauerPhotos (c) Sabine Brauer

Талантът никога не идва сам – популярното твърдение непрекъснато се доказва от реалността. Поети свирят на китари, художници пеят, музиканти танцуват, актьори рисуват или пишат стихове… Най-новото потвърждение дойде от британския актьор Пиърс Броснан, който в момента подготвя своя самостоятелна изложба.

 

Бившият Агент 007 и настоящ любим на героинята на Мерил Стрийп от филма „Мамма миа 2” тези дни обяви, че наесен ще изненада почитателите си в живописна експозиция. „Харесва ми да се определям като творец, който умело борави с цветовете, макар да се намирам на ниско стъпало в йерархията на онези, които знаят какво да правят с тях – споделя Броснан, цитиран от Contactmusic.com. – Обичам да опитвам да създавам красиви неща, неща, които да радват окото. Изкуството е много важно в живота ми. Надявам се да бъде организирана моя изложба в края на тази или началото на следващата година.”

Пиърс е вече на 65. Признава, че отдавна се увлича от изобразително изкуство. Намира рисуването за удачно хоби за един актьор. Натрупал е доста живописни платна и съвсем резонно иска да ги покаже.

Колегата му Силвестър Сталоун вече има няколко успешни изложби, включително в Санкт Петербург, Русия, и Ница, Франция, през 2013 и 2016 г. Той обаче гледа по-сериозно на заниманията си с четката и боите: „Мисля, че съм много по-добър художник, отколкото актьор. Това е доста по-лично изкуство, мога просто да правя това, което искам да правя. Често като актьор трябва да играя точно определени неща и не мога да говоря колкото си искам. Докато, рисувайки, имам пълна свобода. Ако имах избор, щях да прекарам живота си в рисуване, а не в актьорска игра.” Слай получи и специален комплимент от домакините си в Руския музей в Санкт Петербург, които определят произведенията на актьора като „коментари на събитията в творческия и личния му живот”, които „показват характера на страстен мъж” и не са просто „работа на аматьор”.

Джони Деп също е на „ти” с цветовете. Освен че е прекрасен актьор, той е и много добър музикант, но носи и талант на художник. Вярно, по-скоро е ценител и колекционира любими автори, но често и сам посяга към боите. В щастливите си семейни години с Ванеса Паради дори я нарисува като Богородица – портрет, с който според западни медии тя много се гордеела. Това не спаси брака им, но пък е доставило удоволствие на актьора. Както и цялостната му визия за ролята на Джак Спароу в „Карибски пирати”, която актьорът проектира сам.

У нас ярък пример за рисуващ актьор е Николай Сотиров. Той отдавна се увлича от изобразително изкуство, твърди, че „рисува чувства”. Домът му е декориран с негови картини, има свой работен кът в ателието на приятел художник и дори има няколко изложби зад гърба си. Обича и да съчетава по няколко изкуства – театър, балет, джаз, картини – в общи артистични пърформанси.

В една от изложбите му партнира джазменът Васил Петров, който също носи повече от един талант в себе си. Певецът предпочита графиката, нарича творбите си „едноактни пиеси в черно и бяло”. Има няколко изложби. В една от тях е партньор на професионален художник и негов съименник, с когото заедно рисуват на пленер в Калугерово.

Актрисата с талант на художник обаче се нарича Катя Паскалева. Покойната любимка на публиката от филма „Козият рог” предпочете да остане в сянката на своя първи съпруг – художника Георги Божилов – Слона, и криеше рисунките си вкъщи. Те излязоха на бял свят години след нейната смърт.

Текстът е публикуван в брой 32/2018 г. на списание „Икономист“, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.