Съдът запорира имущество на Ценко Чоков за 3,2 млн. лв

Искането е заради обвинението на Чоков от май 2016 година, че е ръководил престъпна група за лихварство

iconomist
iconomist / 10 October 2018 21:07 >
Съдът запорира имущество на Ценко Чоков за 3,2 млн. лв
По искане на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) съдът запорира имущество за 3,2 милиона лева на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков. Това обяви председателят на Комисията Пламен Георгиев.

Искането е заради обвинението на Чоков от май 2016 година, че е ръководил престъпна група за лихварство. По него той беше оправдан на първа инстанция, но по другите - отвличане, побой и палеж на автомобил, беше осъден на четири и половина години затвор. Присъдата си чу на легло в съдебната зала, заради здравословните си проблеми. Пак заради тях от известно време е под домашен арест - в жилище в София, за което Георгиев не знаеше дали е сред запорираната собственост на Чокови:

“153 имота общо са запорирани - на г-н. Чоков, на неговата съпруга и на синовете им. Освен земеделски имоти, апартамент в София, както и автомобили на синовете му и на него самия“.

Шефът на Антикорупционната комисия коментира и проверката на имуществото на бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, подсъдими по делото за продажба на дялове в електроразпределителното дружество EVN. При Трайков проверката приключи и той вече е със запорирано имущество за над два милиона и 300 хиляди лева. Срокът да внесе документи, с които да обясни произхода им изтече, но:

“Молбата ми е чрез вас да се получи това послание и да постъпят съответните документи и доказателства и ние ще ги вземем“, призова Трайков Пламен Георгиев.

След друг призив, но към Симеон Дянков - да се свърже с комисията - това вече е факт. Той се обадил, предоставил исканите документи за имуществото си и даже:

“Ми изпрати един СМС, в който казва, че колегите са много добри професионалисти“, разказа шефът на Антикорупционната комисия.

Обезпечителните мерки са във връзка с обвинението на Чоков за лихварство. По обвиненията за отвличане, побой и палеж на автомобил той беше осъден на 4,5 години затвор от Специализирания наказателен съд. Запорираната сума е върху цялото движимо и недвижимо имущество на фамилията Чокови, каза още Георгиев.
Exit