София остава No1 на картата на аутсорсинга

80% от бизнеса е съсредоточен в столицата, но въпреки това градът се опитва да не изостава като предпочитана дестинация
Shutterstock
ТЕНДЕНЦИЯ: Двата сектора на аутсорсинга – бизнес и IT услуги все повече се сливат, казват от бранша

Емил Петров

Аутсорсинг индустрията е нещо, с което България често влиза в позитивните класации. Зародила се сравнително скоро, в началото на новото хилядолетие, днес тя осигурява около 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната. А понеже 80% от бизнеса е съсредоточен в София, секторът дава сериозен принос за икономиката на столицата. Според последните данни, с които общината разполага, през 2015 г. делът на по-широката аутсорсинг индустрия, в която влизат и изнесените услуги в ИТ сектора, достига 18% от столичната икономика.

Но компаниите все по-често изнасят част от услугите си в още три големи града – Пловдив, Варна и Бургас. Затова столицата търси начин как не само да привлече нови инвестиции в тази индустрия, но и да задържи кадрите, нужни за развитието ѝ, които по последни данни наброяват над 40 000 души.

„Градът инвестира и работи много в посока да се развива като притегателно място за професионалисти и таланти, за индустрии с висока добавена стойност, развойни и научни проекти“, казва Владимир Данаилов, изп. директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Той изтъква и все по-очертаващата се тенденция за привличане на компании, не заради ниската цена на труда, както беше преди 10 – 15 години, а заради качеството.

През 2017 г. компаниите „Куестърс България“, „Скейл Фокус“, „Удуърд България“, „Традо БГ“ и други получават сертификат клас „А“ за планирани инвестиции на стойност близо 10 млн. лв. и откриване на над 500 нови работни места в София.

Бумът в строителството в столицата е свързан и със строежа на офиси, от които индустрията изпитва постоянна нужда, свързана с разрастването си. А офис площите и комуникациите са основната инфраструктура за аутсорсинг. „Към последното тримесечие на 2017 г. София разполага с 1,7 млн. кв. м клас „А“ и клас „Б“ офис площи. До края на 2020 г. се очаква те да нараснат с още 450 хил. кв. м, като само през 2018 г. ръстът ще е със 180 хил. кв. метра“, допълва Данаилов.

Над 90% от офис площите в столицата са заети, като 67% от ползвателите са представители на аутсорсинг индустрията, показва статистиката.

Глад за кадри
И ако офисите растат безпроблемно, недостигът на кадри продължава да спъва развитието на сектора. „През 2016 г. в индустрията са били заети 47 800 души, очаква се през 2020 г. броят им да нарасне на 62 000 човека, което означава, че бизнесът търси още 20 000 специалисти“, казва Пламен Цеков, член на управителния съвет на Българската аутсорсинг асоциация.

„В България, а и в София започваме да усещаме недостига на работна ръка и на практика голяма част от компаниите трудно могат да реализират предвидения растеж заради това. Започват да се конкурират много силно помежду си, да привличат служители от други компании, което е предизвикателство за сектора“, добавя Цеков.

Затова от СОАПИ разработват заедно с Министерството на образованието и науката онлайн платформа, която цели да свърже директно бизнеса със средното и висшето образование за програми за стажове и образователни програми. Освен това столичната агенция вече пусна на своя сайт интерактивна карта, която показва големите индустриални и офис площи в София, така че инвеститорите да могат да се ориентират по-лесно.

Какво предстои в сектора?
В момента СОАПИ разработва концепцията за мини индустриална зона в Кремиковци, като целта е там да се привлекат високотехнологични производства, които да позиционират тук не само производството, а и развойните си дейности.

„Основните два сектора – аутсорсинг на бизнес услуги и аутсорсинг на ИТ услуги, започват да се сливат и разликата между тях става все по-малка. Самите операции или проекти предполагат все по-голямо интегриране на въпросните дейности“, обяснява новите тенденции Пламен Цеков. Той допълва, че новите центрове, които се разкриват, ангажират хора, които да анализират процесите, и вече не се задоволяват само с изнасяне на стандартни услуги.

Текстът е публикуван в брой 6/2018 г. на списание „Икономист“, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Коментари