Първият етап от третия лъч на метрото готов до 2019 г.

Този етап включва близо 8 км нови метролинии и осем метростанции, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова
БТА

„Както знаете аз следя внимателно сроковете за изпълнение на третата линия на метрото, която е изключително важна за града. В момента има прокопан тунел от пробивната машина близо 3 километра. Машината до края на този месец ще продължи пътя си към следващата метростанция“, заяви кметът Йорданка Фандъкова, която направи инспекция на изграждането на третия лъч на метрото при Александровска болница, предаде БГНЕС.

„Вече двe години от началото на строителството на първия етап на третата линия на метрото имаме изпълнение от 56%. Това, което чухме и видяхме днес, ни дава уверението, че се движи в график изпълнението на третата линия на метрото, специално на първия етап и очакваме до 2019 г., по-скоро до есента да бъде пуснат първия етап“, добави кметът на София.

Фандъкова коментира, че този етап включва близо 8 км нови метролинии и 8 метростанции. В момента се произвеждат и влаковете за новата линия на метрото. Очаква се тази година 5 от влаковете да бъдат произведени и да дойдат в България.

„Този проект се финансира до голяма степен от ОП „Транспорт“. От около половин милиард евро, общо около 390 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ. Разбира се и участието на Столична община, финансовото участие, е също съществено. Ние сме гарантирали, че за построяването на повече линии на метрото ще осигурим средства, затова и по мое настояване започнахме и втория етап на метрото в Овча купел, при Околовръстен път“, добави още кметът на София.

„Очакваме до есента тази година да освободим наземното движение тук в този участък, в стария вид и стария габарит и правим всичко възможно да работим в синхрон, за да можем едновременно с подземната работа, да се справяме и с наземните задачи. Там, където минава метрото имаме обновени булеварди, тротоари и осветление. Очакваме с построяването на третата линия на метрото да спестяваме около 90 000 тона вредни емисии на година“, коментира Фандъкова.

Коментари