Първа инвестиционна банка е обещала подкрепа на „Инерком“ от 80 млн. евро

Българсакта банка за развитие все още не е отговорила за запотване от временната парламентарна комисия, която изяснява сделката за активите на ЧЕЗ у нас
БТА

На 19 декември 2017 г. Първа инвестиционна банка /ПИБ/  е издала писмо за подкрепа, с което заявява интерес за участие във финансирането на покупката на дружествата на ЧЕЗ от „Инерком“ – България. Това обяви председателят на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България Жельо Бойчев на пресконференция в парламента, цитиран от БТА. Бойчев прочете писмо на ПИБ, изпратено до комисията.

В него се посочва още, че банката е била уведомена от консултанта по сделката, който „Инерком“ ползва, че на 30 ноември 2017 г. компанията „Инерком“ – България е била предпочетена от ЧЕЗ за кандидат-купувач на основания обвързваща оферта, която те са подали. Намерението за подкрепа от страна на ПИБ е в размер на 80 милиона евро, уточни Жельо Бойчев.

Бойчев добави, че преди около две седмици комисията е изпратила писмо още и до Българската банка за развитие /ББР/, в което е поискана цялата кореспонденция на банката с фирма „Инерком“ относно предстоящата сделка с ЧЕЗ. Отговор обаче до момента няма. Ако ББР не отговори, комисията ще поиска съдействие от Българската народна банка /БНБ/, за да получат отговор от ББР. Той допълни, че от „УниКредит Булбанк“ са отговорили в писмо, че въпросът, който е зададен, е професионална тайна и банката не е поискала да коментира участието си в тази сделка.

Бойчев обяви още, че ще поиска удължаване на срока за работа на комисията.

Коментари