Променят трудовото законодателство заради дуалната система

Най-големите промени във висшето образование предстоят в системата на акредитация и в Националната агенция за оценяване и акредитация

Предстоят промени в трудовото законодателство с цел ефективно въвеждане на дуалната система на обучение. Очакваме до два месеца експертната група към Министерството на образованието и науката, която работи от миналия мандат, да предложи работещи текстове, съобщи в интервю за БТА Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

Един от основните ни приоритети като управляващо мнозинство е развитието на професионалното образование и активното въвеждане на дуалната система – обучение чрез работа, обясни Дамянова. Тя отбеляза, че първата стъпка вече е направена със закона за бюджета, където има 3 млн. лв. допълнителни средства за училищата, които обучават ученици в професионални направления с бъдещ недостиг на пазара на труда. Втората стъпка е чрез план-приема в професионалните гимназии, каза Дамянова.

Тя коментира, че специално за учебната програма за десети клас по история дебатът, на който сме свидетели тези дни, е далеч от самите учебни програми. Понятия като комунизъм, народен съд, тероризъм, фашизъм и т.н. се преподават и в момента в училище. Също така не бива да се забравя, че учениците не започват да учат история в десети клас, отбеляза председателят на парламентарната образователна комисия и припомни, че програмите за десети клас са обсъждани година и половина.

Най-големите промени във висшето образование обаче предстоят в системата на акредитация и в Националната агенция за оценяване и акредитация, като целта е подобряване на достоверността и взискателността на оценяването, съобщи Милена Дамянова. По думите й не може всички висши училища да имат високи оценки, а в същото време младите ни хора да продължават да предпочитат университетите в чужбина.

Коментари