Производствените цени у нас се покачват през април

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повиши с 0,7% спрямо март
БТА

През април 2018 година производствените цени в България се повишиха на месечна база и отбелязаха малко по-слаб растеж спрямо година по-рано, показват данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повиши с 0,7% спрямо март, когато остана без промяна. По-съществено нарастване на цените с 1,1% беше отчетено в преработващата промишленост, докато цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, се понижиха слабо с 0,2%, а в добивната промишленост – с 1,3 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повиши през април 2018 година с 2,9% след растеж с 3,0% през предходния месец. Това представлява поредно отслабване на растежа на производствените цени, след като те успяха да нараснат с над 5,5% през периода юли – ноември на миналата година. Въпреки по-слабото повишение, производствените цени нарастват за седемнадесети пореден месец, след като през декември 2016 година те се повишиха за пръв път от средата на 2015 година.

По-съществено увеличение с 8,8% беше отчетено на цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, докато цените в добивната промишленост се повишиха с 0,5%, а преработващата промишленост – с 1,3 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през четвъртия месец на настоящата година се повишиха с 0,4% спрямо март, когато нарасна с едва 0,1% и регистрира повишение на годишна база с 3,8% (спрямо април 2017-а) след годишен растеж с 4,8% месец по-рано. Индексът на цените на производител на международния пазар пък нарасна с 1,2% на месечна база и с 1,5% спрямо април 2017-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ известно забавяне на потребителската инфлация през април до 2,0% на годишна база от 2,2% през март. Днешните данни за производствените цени изглеждат като предпоставка за стабилизация на потребителската инфлация през следващите няколко месеци.