Пресата в САЩ не е сигурна кой е големият победител от изборите

iconomist
iconomist / 07 November 2018 20:37 >
Пресата в САЩ не е сигурна кой е големият победител от изборите
Американската преса коментира разнопосочно резултатите от междинните избори в САЩ, след които Демократическата партия спечели мнозинство в Конгреса, а републиканците усилиха позициите си в Сената.

Според The Washington Post макар демократите да са спечелили изборите за Камарата на представителите, президентът Тръмп е удържал победа, тъй като неговата политика не е решително отхвърлена от избирателите.

Изглежда, че голяма част от Америка поддържа президента, а ако демократите искат да спечелят изборите през 2020, ще им трябва друг план, пише Ед Роджърс.

Милиони американци се произнесоха за първите две години на президента Тръмп, пише на свой ред The Wall Street Journal.

Според изданието мнозинството на Демократическата партия в Конгреса ще създаде нови препятствия за републиканците през оставащите две години от мандата на Тръмп.

Очаква се, че демократите ще започнат сериозни разследвания на администрацията на президента и ще разполагат с лостове да спъват законодателната програма на Тръмп, пише още The Wall Street Journal и посочва, че резултатите от вота показват разделението на електората по ключови въпроси.

Демократите получиха шанс да докажат, че техният законодателен модел е по-добър от този на Тръмп, коментира The New York Times в редакционна статия.

Лидерите на демократите ще трябва да играят сложна конституционна игра и същевременно да докажат, че са по-конструктивни от републиканеца Мич Макконъл и неговият екип, които доминираха в Конгреса от 2014 година, пише изданието.

В кампанията си демократите акцентираха върху разходите за здравеопазване, създаването на нови работни места чрез инвестиции в инфраструктурата, а също така и очистване на политиката чрез реформи и закони, които укрепват американската избирателна система и засилват ролята на морала, коментира The New York Times.

Според изданието първата работа на демократите е да прокарат пакет реформи, отговарящ на предизборните им обещания, а също така да решат съдбата на 700 000 мигранти, пристигнали нелегално в САЩ като деца. NYT посочва, че повечето американци не искат тези хора да бъдат депортирани, но за решаването на проблема демократите в Конгреса ще трябва да си сътрудничат с президента Тръмп.

След изборите демократите вече разполагат с политически възможности да влияят върху събитията, но в същото време ще носят и повече отговорности, завършва коментарът на The New York Times.
Exit