През първата си година CETA показа своята сила

Канада и ЕС наложиха стандарта за ново поколение търговски споразумения

iconomist
iconomist / 28 September 2018 16:00 >
През първата си година CETA показа своята сила
Церемония: на 30 октомври ще се навърши 1 година от подписването на CETA от канадския премиер Джъстин Трюдо (в средата), председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер (вдясно) и председателя на Европейския съвет Доналд Туск
Кевин Хамилтън*

С навършването на първата годишнина от Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС, известно като CETA, бих искал да изтъкна нашите положителни търговски отношения и споразумението, което наложи нови стандарти по света.

Канада и страните от ЕС отдавна се радват на силни търговски отношения, но появата на CETA промени правилата на играта, като влиянието му се чувства отвъд Канада и ЕС.

Тази година станахме свидетели как 98% от целия обмитяван обмен между Канада и ЕС стана безмитен – добра новина за потребителите и бизнеса от двете страни на Атлантика. Всъщност износът от ЕС нараства. Някои впечатляващи примери включват скок от 206% на износа на алуминий от ЕС, ръст с 96% на автомобилите и частите, както и увеличение с 46% на минералните горива и петрола. В случая с България износителите вече се възползваха от безмитен достъп до редица сектори, включително машините и електрооборудването, оптичните и медицинските инструменти, химикалите, фармацевтиката и хранителните стоки.

Освен това CETA предоставя на канадските и европейските компании безпрецедентен достъп до обществени поръчки. Това са нови възможности за канадския и българския бизнес – особено за по-малките компании, които се възползват от по-голяма законова сигурност, по-голяма мобилност за служителите на компаниите и общо казано – от повече модерни правила и процедури.

Над 250 български компании, и броят им расте, вече изнасят широка палитра от стоки и услуги за Канада. Повечето от тях са малки и средни предприятия, които се възползват от многобройните облекчения на CETA. Освен това над 6400 работни места в България зависят от износа за Канада.

CETA обаче е нещо повече от числа. То цели да оформи глобалната търговия в положителна насока. Една от причините, поради които CETA направи толкова голям пробив, е, че гарантираният икономически растеж върви заедно с правата на работниците и високото равнище на екологична защита. То защитава и способността на правителството да регулира в полза на публичния интерес и да поддържа силни публични услуги. Това са принципите, основа на CETA, които направляваха канадския подход към други успешни търговски споразумения, като Всеобхватното и прогресивно транстихоокеанско търговско партньорство.
CETA изпрати безпогрешен сигнал, че Канада и ЕС вярват в отворените общества и отворените икономики; двете вървят ръка за ръка и могат да доведат до просперитет за всички наши граждани чрез нови инвестиции, нови бизнеси и работни места, защитавайки същевременно правото на правителствата да регулират и да предоставят ключови обществени услуги. Освен това споразумението демонстрира, че въпреки вълненията и несигурността в много райони на света продължаваме да изграждаме мостове и оставаме отворени към света.

Според моя опит най-добрите и най-трайни взаимоотношения, независимо дали са между хора, или държави, са взаимноизгодните. Канада и България и Канада и Европа отдавна са близки приятели и стратегически партньори, като споделят много общи ценности.

Търговията се гради с десетилетия и чрез това споразумение Канада, България и ЕС наложиха стандарта за ново поколение търговски споразумения, отразяващи всеобхватните ценности, които споделяме за благото на всички.

* Кевин Хамилтън е посланик на Канада в Румъния, България и Молдова, като посолството е в Букурещ. Бил е директор на отдела за Източна Европа и Евразия в канадското Министерство на външните работи. Преди това е бил ръководител на мисия в канадското посолство във Вилнюс.

Текстът е за сп. "Икономист" и е предоставен със съдействието на румънското сп. Global Reporter

Текстът е публикуван в брой 39/2018 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit