Президентът Радев ще бъде на посещение в Русия на 21 и 22 май

Съгласуват се и дати за посещение у нас на руския президент Путин
БТА

Президентът Румен Радев ще посети Москва на 21 и 22 май, съобщиха от ведомството и ТАСС, откъдето се позоваха на българското посолство в руската столица.

От прессекретариата на българския президент съобщиха, че визитата е по повод на Деня на българската култура и писменост, който се отбелязва на 24 май. От администрацията на държавния глава уточниха, че в процес на съгласуване са датите за вероятната визита на руския президент Владимир Путин в България.

Радев коментира предстоящата визита на кратък брифинг, подчертавайки, че „българският културен, световен и цивилизационен принос не може да бъде заложник на политическото противопоставяне“.
„Именно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалог. Трябва да търсим общи интереси в борбата с тероризма и да търсим възможности за намаляване на това напрежение“, каза той. Радев добави, че основната цел на България е да постигне диверсификация на газовите и енергийни доставки.

„По отношение на това ние трябва да направим всичко възможно, за да получим колкото е възможно повече точки за доставка и маршрути. Това ще означава по-голяма сигурност, по-големи възможности и по-ниски цени“, отбеляза той.

По-рано българският държавен глава определи отношенията с Русия като стратегически важни. В края на март посланикът на България в Москва беше отзован за консултации на фона на случая с бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, но София не изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, припомня ТАСС.

Коментари