Повишаване на инфлацията в САЩ

Данните за февруари показват умерено покачване в рамките на 0,2% спрямо предния месец

Потребителските цени в САЩ се повишиха сдържано през февруари, оправдавайки очакванията на финансовите пазари, но след техен доста силен растеж месец по-рано, което може да частично да отслаби опасеният за рязко нарастване на инфлацията във водещата световна икономика.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през февруари с 0,2% спрямо януари, когато нарасна с цели 0,5%, показват данни на Департаментът по труда, съвпадащи с осреднената прогноза на финансовите пазари.

На годишна база американската потребителска инфлация се ускори слабо до 2,2% от 2,1% в началото на годината, потвърждавайки също осредните очаквания на икономисти и анализатори.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през февруари с 0,2% на месечна база след растеж с 0,3% през януари, като на годишна база основна инфлация се повиши за трети пореден месец с 1,8 на сто. И тези данни на Департамента по труда съвпадат с осредните очаквания на финансовите пазари.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ и на този етап все още остава под важното целевото ниво от 2%, нараствайки за трети пореден месец с 1,8 на сто.

Днешните данни предполагат, че инфлацията в САЩ вероятно ще нараства само постепенно, което сякаш намалява вероятността (поне на този етап) за по-агресивна политика на Фед по отношение на затягане (повишаване) на лихвените ставки.

Коментари