План: Следващата вълна на разширяване на ЕС е до 2025 г.

Стратегическият документ бележи промяна в настроенията в Брюксел
Gulliver photos/Getty images

Европейският съюз се готви да се ангажира с краен срок 2025 г. за следващата вълна разширяване, но проблемите на Западните Балкани може да забавят този ход, пише EUObserver, съобщи „Инвестор.бг“.

„Партньорите от Западните Балкани сега имат историческа възможност. За пръв път перспективите им за присъединяване имат оптимистична времева рамка“, казва Комисията в нов стратегически документ, който трябва да бъде приет на 14 февруари.

„Със силна политическа вола, налагането на реални реформи и трайни решения на спорове със съседните страни Черна Гора и Сърбия трябва да са готови за членство до 2025 г.“, се казва още в документа, чиято чернова е била видяна от изданието.

В проекта пише още, че Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Косово „също трябва да са сериозно напреднали в европейския си път дотогава“ или, според алтернативна фраза в скоби, че техните „преговори трябва да са напреднали дотогава“.

Стратегическият документ бележи промяна в тона, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в началото на мандата си през 2014 г., че не очаква разширяване на ЕС със страни от Балканите в близко бъдеще.

Сърбия и Черна гора вече стартираха преговорите си за присъединяване. Албания и Македония се надяват да започнат такива тази година, ако Македония уреди спора около името си с Гърция. Босна и Херцеговина се надява да получи статут на „кандидат“ за ЕС, а Косово обмисля дали официално да поиска такъв статут, припомня изданието.

Коментари