Окончателно приеха промените в Закона за хората с увреждания

Във фирмите с до 99 души персонал ще трябва да бъде назначен поне един човек с увреждане, а предприятията с над 100 работници ще трябва да наемат поне двама души с увреждания

iconomist
iconomist / 05 December 2018 20:45 >
Окончателно приеха промените в Закона за хората с увреждания
Източник: БТА
Парламентът прие окончателно промените в Закона за хората с увреждания. Месечната помощ за такива хора ще бъде обвързана с линията на бедност. Във фирмите с до 99 души персонал ще трябва да бъде назначен поне един човек с увреждане, а предприятията с над 100 работници ще трябва да наемат поне двама души с увреждания, предвижда още новият закон.

Депутатите одобриха месечната помощ за хора с до 90 процента увреждания да бъде 57% от прага на бедност, който за догодина е 348 лв. При получена пенсия за инвалидност помощта се намалява до 30 на сто от линията на бедност.

От БСП поискаха увеличаване на плащанията за хора със степен на увреждане от 50 до 70 на сто. Според Виолета Желева, предвидената сума е крайно недостатъчна:

"Засега предвидените финансови подкрепи в размер на 7 процента, това е 24,36 стотинки. Сами разбирате, че е нищожно".

Депутатите решиха още, че ако отпуснати целеви помощи не се използват по предназначение, те ще трябва да се възстановят заедно с лихвата.

Депутатите въведоха и работни квоти за хора с увреждания. Новото изискване е записано в Закона за хората с увреждания. При неизпълнение на задължението работодателят дължи ежемесечно санкция в размер 30 на сто от минималната работа заплата за всяко незаето място. В предприятие с до 99 работници трябва да бъде наето едно лице с трайно увреждане, при над 100 – две лица.

Предложението за въвеждане на квоти при наемане на хора с увреждания предизвика спор. Валери Симеонов се обяви срещу тази, по думите му, неработеща идея". Той се аргументира, че така се налагат репресии върху бизнеса и се стимулира издаването на фалшиви ТЕЛК-ови решения:

"Тази философия е насочена към санкциониране на онези злодеи, които имат привилегията или нещастието в България да се наричат предприемачи. В случая ние за пореден път подхождаме като мащеха към българския бизнес. Не се потърсиха такива мерки, които да насърчават работодателя при назначаване на хора с увреждания било през намаляване на данъци, било по някакъв друг начин, което действително да стимулира".

Според него е по-добре да се мисли за стимули при наемане.

От ГЕРБ отхвърлиха поисканото от опозицията увеличаване на най-ниските плащания при степен на увреждане до 71 на сто с аргумента, че така няма да стигнат пари за всички.

Вицепремиер ще ръководи Националния съвет за хората с увреждания, решиха по-рано днес народните представители. Първоначалният текст бе променен заради възможността Валери Симеонов да го ръководи, но след оставката му депутатите върнаха старото положение.

Индивидуалната оценка на потребностите се изготвя в срок от един месец от заявлението, решиха депутатите. В зависимост от нея хората с трайни увреждания имат право на финансова подкрепа за покупка на лично моторно превозно средство, помощни средства и медицински изделия, приспособяване на жилище или наем на общинско, както и месечна финансова подкрепа. Предвидено е извършване на проверки дали средствата се използват по предназначение.

Корекции на спорни текстове в два социални закона се обсъждат в пленарната зала на парламента днес. До прегласуването на двата закона – за хората с увреждания и за личната помощ, се стигна, след като протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова изразиха опасения, че много нуждаещи ще останат без асистент заради орязано финансиране. След среща с премиера Бойко Борисов исканията им бяха удовлетворени.

Депутатите ще гласуват 71 милиона лева да бъдат прехвърлени от централния бюджет в бюджета на Социалното министерство. Така обещаните от правителството 150 милиона лева повече за лични асистенти ще са видими в бюджета на социалното ведомство.
Exit