Обединенията в земеделието раждат успешен бизнес

Предприемачът Венцислав Петков създаде нов сорт едър розов домат, издържащ цял месец

Едър и сочен български домат – такова бе логото на България на международното изложение „Зелена седмица” в Берлин миналата седмица с мото „Вкусът на слънцето”. Насред януари в залата грееха огромни розови домати, произведени от оранжерията на фермера Венцислав Петков в село Мало Конаре.

Пътят в земеделието на 43-годишния Петков е постлан с еврозвезди. Началото е успешно реализиран проект за млад фермер по Програмата за развитие на селските райони (ПСРС), а тайният му ключ на успеха са иновациите и сдружаването. В момента той патентова нов сорт домат – „Розова мечта”, който ще издържа в търговската мрежа цял месец. Петков работи с още 350 фермери, с които постепенно се е сдружил в Националното обединение на младите фермери.

От американския колеж

до розовия домат

Венцислав Петков е завършил „Мениджмънт и бизнес администрация” в американски колеж в България. След приключването на висшето си образование младият предприемач отива на полето, за да продължи семейната традиция на баща си и дядо си по отглеждането на домати. През 2009 г. кандидатства с проект за стопанство на млад фермер по ПСРС (2007 – 2013 г.). При одобрение и изпълнение на проекта шансът за стартиране на успешен бизнес по схемата е повече от голям. Това е така, защото веднага при одобрение кандидат-фермерите получават 12 500 евро субсидии, а до 6 години по-късно и ако са удвоили стопанството си – още толкова. „В началото кандидатствах със 17 декара земя за отглеждане на домати на полето и с 1,5 декара оранжерия. След шест години изпълнение на проекта увеличих производството на полето до 37 декара, а оранжериите нараснаха до 4,5 декара, в село Мало Конаре, Пазарджишко”, разказва Венцислав Петков. Проектът е реализиран успешно, което е потвърдено от фонд „Земеделие” и е получена и втората част от субсидията. От май до ноември той изкарва по 13 тона домати от декар. Но за да е истински фермер, Петков е убеден, че трябва да има и необходимото образование. Затова сега отново е студент – в Аграрния университет в Пловдив по лозаро-градинарство, или т.нар. агрономство.

Обединението

прави силата

Завършил първия си проект по европрограмата, Петков един ден решава, че може да прави бизнес с още десетки и дори стотици фермери, с които да обменя знания и опит. „Исках да покажа, че с моя труд и с труда на други млади хора може да станем един добър екип и да покажем, че и в България фермерите могат да се обединяват и да предлагат заедно продукцията си, като печелят от това.” В началото на 2014 година 7 млади фермери, четирима от които отглеждащи като него домати, учредяват Националното обединение на младите фермери в България.

Въпреки скептицизма, че сдружаването е мисия невъзможна в земеделието в България, особено след все още незабравените следи на насилствената колективизация с ТКЗС-та от времето на комунизма, още първата година зад идеята на Венцислав Петков застават над 100 души. „Започнахме да правим всяка година събрание на организацията и с течение на времето събрахме около 250 човека членска маса. А формулата на успеха ни е, че нашето сдружение успя да обедини около себе си фирми партньори, които предлагат на преференциални цени торове, препарати, полиетилен, и това е един допълнителен стимул да се присъединяват нови и нови членове”, казва Петков. Преференцията от фирмите идва, защото стотиците фермери наведнъж купуват техните продукти, т.е. заради големите количества. „Две трети от нашите членове да са с оранжерии, като имаме 6 групи производители на зеленчуци, които са конкретно с оранжериен розов домат”, изтъква Петков.

Да затвориш цикъла

Сдружението на младите фермери е напът да затвори цикъла на производство. „В момента очакваме одобрение по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” по ПСРС (2014 – 2020 г.). Проектът ни е за изграждане на метално хале, с пакетиращи машини и с хладилна камера, т.е. всичко необходимо за реализиране за износ на български зеленчуци”, доволен е Венцислав Петков. Инвестицията е за общо 1,3 млн. лв. Халето ще бъде в близост до оранжерия, която в момента се използва предимно за разсад. „Така на практика затваряме цикъла. Разсадът се произвежда в оранжерията, оттам хората го вземат, отглеждат зеленчуците си и пак се връщат, с готовата вече продукция на същото място, но вече за да я опаковат и съхраняват с цел експорт”, уточнява предприемачът.

dddddd

Специално при доматите на Петков цикълът няма как да е затворен, ако няма иновации. „Всичко при мен е било земеделски мечти, аграрни мечти. Затова и фирмата си кръстих Agro dreams. „По специална рецепта розовите домати ги опрашихме с други сортове и създадохме уникален сорт български розови домати, които ще нарека „Розова мечта”, и в момента започвам процедура по патентоването му. Наред с уникалните му вкусови характеристики най-важното е, че издържа на транспортиране и има трайност до 1 месец”, гордее се Петков. Освен това сортът е високопродуктивен. По вкус е умерен – доматите нито са прекалено сладки, нито горчиви. Венцислав е категоричен, че с подобен продукт ще е напълно конкурентоспособен на европейските пазари. Засега той продава доматите си само в България. „Имах много добро предложение за моите домати от една от големите вериги за храни у нас, но тогава вече просто имахме клиенти, които не можехме да изоставим, за да пренасочим доматите си към хипермаркетите. За сметка на това други наши членове заедно започнаха да снабдяват редовно тази верига”, разказва Петков. С което развенчава мита, че българските фермери нямат достъп до хипермаркетите. Но подчертава, че те могат да продават там само когато са обединени.

По пътя към

големия пазар

Петков вече активно работи по проект за изграждане на собствени оранжерии и в Молдова. „Един ден ми се обади мой близък приятел и ме попита: Венци, искаш ли и имаш ли възможност да представиш своите розови доматите в Кишинев, на изложение, инициирано от посолството ни. Отидохме там с 200 килограма. Хората останаха възхитени и от вкусовите качества на розовия домат, и от големината му.” Още на самото изложение получава покана от молдовски фирми да изградят общи оранжерии. „След изложението в Берлин сега ни предстои второ пътуване до Кишинев, където вече да уточним мястото на оранжериите. Ще стартираме с 20 декара, а по-нататък с годините ще ги увеличаваме. Като голямата ни мечта е да стъпим на доста по-голям пазар, този на Русия”, споделя агропроизводителят. Той вече е участвал на най-голямото есенно изложение за храни в Русия и продукцията му се е радвала на голям успех.

След толкова успешни бизнес проекти най-важният съвет, който Венцислав Петков дава на всички предприемачи, тръгнали да правят бизнес в България, е да пазят здравето си, защото по-важно от него няма. Да знаят от самото начало, че пътят не е лесен, но не е и невъзможен. Че се иска много постоянство и усърдие. А най-важна е вярата, че невъзможни неща няма.


Текстът е публикуван в брой 4/2018 г. на списание „Икономист“ от 26 януари, който може да купите в разпространителската мрежаВижте какво още може да прочетете в броя.

Коментари