Нова Зеландия – страната на угасналите вулкани

Отдалечената държава е в топ 10 на класациите за най-щастливи хора

iconomist
iconomist / 02 December 2018 10:30 >
Нова Зеландия – страната на угасналите вулкани
Факт: Окланд е най-многолюдният град в Нова Зеландия.
Наричат Нова Зеландия страната на угасналите вулкани, на малките острови и на едно от най-удивителните чудеса - пещерата на светулките. Очарователната природна красота я прави предпочитано място за пътешествия и забавления. Природните дадености са и една от причините страната да влезе в топ 10 на класацията на ООН на най-щастливите държави по света.

 

Нова Зеландия се намира в югозападната част на Тихия океан. Състои се от две основни части – Северен остров и Южен остров, както и от множество по-малки острови – Стюарт Чатъм, Кук, Ниуе и Токелау. Най-близките ѝ съседи на север са Нова Каледония, Фиджи и Тонга. Нова Зеландия притежава богата фауна, като най-интересни и разнообразни са птиците. За тези, които планират да пътуват до това отдалечено място, е полезна информацията, че най-топлите месеци в годината са януари и февруари, а най-студеният е юли. По-голямата част от страната, особено на запад, се радва на поне 2000 часа слънцегреене в годината. Най-малко дъждове падат през летния сезон, а снеговалежи през зимата има предимно в планинските райони.

Удивителни места

За любителите на природата Нова Зеландия е като пещерата на Аладин– естествената красота е непокътната и предлага изобилие от гледки. В списъка на местата, които задължително трябва да се посетят, е Милфорд Саунд – тесен ледник, в който е врязан океанът. Писателят Ръдиард Киплинг го нарича осмото чудо на света. Големият остров Уайхеке също има какво да предложи на туристите – той е покрит с лозови насаждения, из които се организират туристически винени турове.

 Заливът на островите също е добра дестинация за любителите на водните спортове. Той се намира на три часа път от най-големия град Окланд. Тук може да се гмуркате, а после да отпуснете в баровете и ресторантите наоколо. Атракция са и частичните вулкани, като най-известният от тях се намира на Белия остров. Предлагат се различни варианти да се разгледат малките му изригвания – пеша или с хеликоптер, като се препоръчва туристите да носят каска.Активни гейзери има в геотермалната долина Te Уакареуареуа, известна с най-големия активен гейзер в света. Може да си купите храна, приготвена в естествената топлина на изворите, която стига до 94 градуса.

Атрактивен е и ледникът Франц Джоузеф. Мястото е доста слънчево и в основата му има горещи басейни, в които може да се плува.

Пещерният комплекс Уейтомо е прочут с магичен светлинен спектакъл, който ежегодно се радва на огромен туристически интерес. Става дума за Пещерата на светулките, в която хиляди светещи насекоми обсипват тавана на пещерата и създават усещане за приказност. През пещерите тече подземна река, по която туристите се спускат в пълен мрак и се любуват на гледката. Пещерите са известни и с отличната си акустика и често са избирани като сцена на театрални и оперни спектакли и концерти.

Окланд – най-големият град

Административният център и столица на страната е Уелингтън, но Окланд е най-населеният заради  близостта му до Южния Пасифик и по-топлия му климат. Наричат го още Градът на платната, защото там има най-много плавателни съдове на глава от населението. Окланд е основан като столица на Нова Зеландия през 1840 г., след Договора от Уайтанги между британците и маорите. Кръстен е в чест на тогавашния управител на Индия Джордж Идън, граф на Окланд. За да се защити населението от нападения на враждебни маорски кланове, от запад на изток се строят поредица от „защитни имения“, като пенсионирани британски и ирландски военни биват насърчавани да се заселват в тях и да обработват земята.

Историческото село Хоуик пресъздава бита на европейските заселници от средата на XIX век. А реставрираните викториански домове в предградието Парнел, кметството и часовниковата кула на Куийн Стрийт, както и фериботният терминал на Кий Стрийт са свидетели на неговата слава. С историята на града може да се запознаете в националния морски музей на Хобсън Уорф, както и във Военения мемориален музей на Окланд, построен в обширен парк край града през 1920 г. В него е една от най-богатите колекции в света от предмети, свързани с маорите и Южния Пасифик, в това число бойни канута и резбована къща за племенни събрания, датираща от 1878 г. В музея всеки ден се провеждат маорски танци.

Освен че е най-населен, Окланд е и най-космополитният град в Нова Зеландия, защото в него живеят полинезийци, маори и европейци. На това се дължи културното разнообразие на музиката, изкуствата, занаятите, кухнята и дизайна. Окланд е и значимо спортно средище. В парка Идън се намира най-големият ръгби стадион в страната, както и игрища за крикет, туристически пътеки, прекрасни условия за сърфинг, кайт сърфинг и ветроходство.

Живописният Уелингтън

Столицата на Нова Зеландия, Уелингтън, е живописна – построена е до пристанище, между зелени хълмове в най-южната част на Северния остров. Забележителност в града е катедралата Уелингтън и сградата на парламента. Старинен трамвай предлага разходка край морето и спира до Националния музей Те Папа, събрала историята на страната и на нейната колонизация.

За да усетите атмосферата на града, трябва да посетите Ориенталския залив, както и да изкачите хълма Виктория, откъдето може да се насладите на незабравими гледки.

Статистиката показва, че 3,5 млн. туристи посещават страната годишно и оставят в икономиката $10 млрд. R
Exit