Никой не печели от търговска война

Една ответна реакция на митата на САЩ може да доведе до сериозни последици
Gulliver photos/Getty images

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви в сряда, че никой няма да спечели от една търговска война и че макроикономическото въздействие от митата на САЩ за вноса на стомана и алуминий би било доста сериозно, ако другите страни реагират, налагайки свои собствени митнически тарифи.

„Макроикономическото въздействие ще бъде сериозно, не само ако Съединените щати предприемат обещаните от Доналд Тръмп действия, но и ако други държави отговорят с аналогични мерки, особено най-силно засегнатите като Канада, Европа и в частност Германия“, посочи Кристин Лагард за френското радио RTL, съобщава Ройтерс.

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп отново потвърди плановете си да наложи високи митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий, предупреждавайки Европейския съюз, че ще понесе удар от нов „голям данък“, тъй като не се отнася добре със Съединените щати по отношение на двустранната търговия. След като от ЕС обявиха, че ще отговорят с контрамерки на евентуалното въвеждане в САЩ на висока мита за вноса на стомана и алуминий, Тръмп заплаши, че може да налижи 25 процентно мито на вноса на автомобили, произведени в Европа.

„В така наречената търговска война, водена от взаимно увеличаване на импортните тарифи, няма да спечели никой, като ще има губещи и от двете страни“, каза Лагард и добави, че се надява Доналд Тръмп да не изпълни заплахата си за налагане на мита за вноса на стомана и на алуминий.

„Ние препоръчваме споразумения между различните спорещи страни и воденото на разговори, разговори“, посочи тя.

Кристин Лагард отбеляза, че „има някои страни в света, които разбира се не спазват споразуменията на Световната търговска организация и които налагат технологични трансфери. Китай е подобен важен случай, но не е единствената страна с подобни практики „.

Коментари